Menu
0 Comments

Liber la secesiune din partea ONU: precedentul Kosovo

Organizatia Natiunilor Unite a luat o decizie care se va putea dovedi in cele din urma fatala ideii de natiune, suveranitate sau stat national unitar.

save kosovo

photo credit: sashamd

Mai precis, cei care ar trebui sa vegheze la asigurarea stabilitatii si ordinii mondiale au anuntat ca declaratia de independenta a statului Kosovo din 2008 nu aduce niciun fel de atingere legilor internationale.

Desi a fost recunoscut de doar 69 de state, printre care evident si Statele Unite ale Americii, statul Kosovo continua sa ramana un factor de risc pentru alte zone cu probleme din Europa si nu numai.

Reactiile nu au intarziat sa apara, mai multi lideri separatisti regionali exprimandu-se in favoarea ideilor de secesiune la adapostul directiei induse de sub cupola ONU.

Unul dintre acestia a fost Sergei Bagapsh, liderul autoproclamatei republici separatiste a Abhaziei, care a declarat ca: “Decizia Curtii Internationale confirma o data in plus dreptul Abhaziei si Osetiei de Sud de a se autoguverna“.

Cele doua republici au statut autonom, dar de jure inca ar trebui sa depinda de administratia gruzina de la Tbilisi. De facto insa cele doua zone sunt de mult scapate din mana de guvernul central georgian, conflictul ruso-georgian din august 2008 sporind tendintele secesioniste din regiune.

Declaratia plina de optimism si siguranta a lui Bagapsh reliefeaza intocmai rezultatul generat de decizia Curtii Internationale de pe langa ONU de a declara ca legala iesirea Kosovo de sub jurisdictia Serbiei.

Presedintele Boris Tadic a reactionat la randul sau spunand ca “Serbia nu va recunoaste niciodata independenta unilateral proclamata a Kosovo“.

Spuneam la inceput ca prin aceasta hotarare fara precedent se incurajeaza tendintele secesioniste din intreaga lume, orice miscare, partid, regiune cu astfel de aspiratii avand acum ca argument exemplul Kosovo.

Premierul statului autoproclamat Kosovo, Hashim Thaci, intareste aceasta convingere spunand: “Victoria istorica a Kosovo nu trebuie sa fie privita ca o infrangere de Belgrad, ci ca cel mai bun raspuns posibil pentru intreaga lume“.

Din cazul Kosovo se desprind lesne doua paradoxuri extrem de interesante. Pe de-o parte Statele Unite ale Americii sustin si au facut-o dintotdeauna cauza etnicilor albanezi kosovari, punand serios umarul la desprinderea acestora din cadrul Serbiei, dar in acelasi timp politica americana este una dintre cele mai nationaliste posibile din intreaga lume.

De cealalta parte se afla Rusia cu propriul ei paradox. Sustinatoare a cauzei Serbiei in chestiunea Kosovo, administratia de la Kremlin uita, sau, mai aproape de adevar, se face ca uita, sprijinul fatis acordat unor republici separatiste din fostul spatiu sovietic, precum Transnistria, Abhazia sau Osetia de Sud.

In acelasi timp Moscova reactioneaza virulent cand vine vorba de tendintele separatiste ale Daghestanului, Ceceniei si alator spatii din nordul Caucazului.

Sa vedem cum vor reactiona italienii cand Liga Nordului va cere autonomia si chiar independenta, precedentul Kosovo propagandu-se mai apoi ca un tsunami in landurile germane, in Flandra belgiana, in Catalunia si Tara Bascilor spaniole, Scotia sau Tara Galilor din Regatul Unit.

Marile puteri vor fi la fel de ‘open mind’ si receptive la ideea de autonomie si secesiune?

Pana acolo insa Romania risca sa se ridice pe harta statelor natiune cu probleme dupa modelul Kosovo, ideea autonomiei Tinutului Secuiesc revenind in actualitate in aceste zile. Despre aceasta insa intr-un material viitor.

Tags: , , , , , , , , ,

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza