Menu
0 Comments

Mana lui Dumnezeu sau mana trisorului Suarez?

Este o intrebare care se pune pentru a treia oara in istorie si pentru a doua oara la turneul final al Cupei Mondiale din Africa de Sud. Intreaga poveste a pornit de la reusita lui Diego Armando Maradona din sfertul de finala cu Anglia din 1986.

S-a spus atunci, si asa a ramas in memoria colectiva, ca butoiasul atomic din atacul Argentinei a marcat cu mana lui Dumnezeu, in realitate reusita sa fiind doar un furt supraevaluat la scara mitologica.

24 de ani mai tarziu povestea reapare in Africa de Sud. Mai intai la brazilianul Luis Fabiano, care a jonglat balonul cu ambele maini inainte de a-l trimite in poarta Coastei de Fildes, pentru ca uruguayanul Luis Suarez sa comita un hent grosolan in finalul dramatic al sfertului de finala cu Ghana.

Daca in primul caz insusi Maradona a intervenit cu dreptul sau divin de purtator al “mainii lui Dumnezeu”, spunand despre Luis Fabiano ca a marcat cu “bratul lui Dumnezeu”, in a doua situatie atacantul uruguayan si-a revendicat la randul sau mana hotiei.

“Eu am acum mana lui Dumnezeu. Am făcut asta pentru a le oferi şansa coechipierilor mei să câştige la penaltiuri. Am fost extrem de bucuros când am văzut că Gyan a ratat penaltiul”, a spus Luis Suarez cu o satisfactie aproape demonica, tinand cont de gestul in sine si de drama jucatorilor ghanezi.

Din acest punct abordarea subiectului se desparte in doua directii. Pe de-o parte, multi pot spune ca hentul face parte din joc si daca Suarez si-a primit pedeapsa, in speta cartonasul rosu, lucrurile sunt in regula.

Pe de alta parte insa, judecand mai mult sub aspect moral, gestul in sine apare ca unul grosolan si injust pentru munca unei echipe, si chiar pentru frumusetea unei intregi partide. Henturi au mai fost si vor mai fi multe de acum inainte, dar ce a facut Suarez in minutul 120 al meciului cu Ghana depaseste cu mult barierea bunului simt pana la urma.

Nu scuze, nu pareri de rau, nu regrete. Dimpotriva chiar. O atitudine sfidatoare pentru o actiune josnica in esenta ei, care a privat un continent intreg de o mare performanta.

Cartonasul rosu apare ca o pedeapsa blanda fata de acest mare trisor numit Luis Suarez, iar Comisia de Disciplina a FIFA a anuntat ca va analiza special acest caz, jucatorul uruguayan riscand sa primeasca o suspendare mai mare de un meci.

Fotbalul este pana la urma un sport, cu bune si rele, si tocmai de aceea trebuie tratat ca atare.

Tags: , , , , , , ,

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.