Turul Frantei

Paulinho aduce prima victorie pentru RadioShack in Marea Bucla

Kyrienka si Paulinho la sprint

Un portughez si un bielorus s-au luptat pentru victorie, miercuri, in etapa a 10-a a Turului Frantei, castiga de cauza avand Sergio Paulinho de la echipa RadioShack.

Acesta l-a invins cu un varf de roata, dupa un sprint aprig disputat, pe Vasil Kiryenka de la Caisse d’Epargne. Plutonul a sosit cu o intarziere de peste 14 minute, Andy Schleck ramanand cu tricoul galben.

Plutonul si-a luat liber de ziua nationala a Frantei, ruland la pas intre Chambray si Gap, etapa de 179 kilometri terminandu-se dupa mai bine de cinci ore.

Inceputul mansei fost animat de sprintul intermediar plasat la kilometrul 19.5, toate tentativele de evadare fiind rapid reprimate de echipele Lampre si Cervelo, interesate de punctele puse in joc.

Italianul Alessandro Petacchi (Lampre) a castigat sprintul in fata norvegianului Thor Hushovd (Cervelo), avansul acestuia din clasamentul tricoului verde fiind redus la doar opt puncte.

Odata terminata lupta vitezistilor a inceput sa se cristalizeze o prima evadare, Daniel Oss (Liquigas), Jeremy Roy (Francaise des Jeux), Aitor Perez Arrieta (Footon) si Tony Martin (Columbia) luand un avans bun in fata plutonului.

Tentativa celor patru a fost in cele din urma sortita esecului, pluton revenind asupra fugarilor, astfel ca dupa mai bine de 30 de kilometri nicio evadare nu prinsese contur.

La borna cu numarul 35 alti patru rutieri au iesit din pluton, Sergio Paulinho (RadioShack), Vasil Kiryenka (Caisse d’Epargne), Dries Devenys (Quick Step) si Mario Aerts (Omega Pharma-Lotto) tragand lozul castigator.

In zadar au incercat echipele franceze sa-si plaseze oameni in evadare, toate actiunile fiind rapid anihilate de vigilenta echipa RadioShack, insusi Lance Armstrong ducand trena in urmarirea atacantilor.

Pierre Rolland (Bouygues) si Maxime Bouet (AG2R) au reusit in cele din urma sa plece din pluton la kilometrul 50, pentru a face jonctiunea cu cei patru din evadarea principala dupa alte 15 borne.

Avansul celor sase din fruntea cursei a continuat sa creasca pana la peste 12 minute, plutonul ruland in ritm de vacanta in conditiile in care cel mai bine plasat om la general din evadare era Aerts, la peste 32 de minute in raport cu liderul Schleck.

Caravana ciclista a trecut prin Grenoble, pentru a traversa mai apoi pe Ruta Napoleon, pentru ca in final sa treaca peste La Rochette, ascensiune unde in urma cu sapte ani spaniolul Joseba Beloki a suferit un accident teribil, parasind cursa cu multiple fracturi la clavicula si bazin. Atunci Lance Armstrong a oferit imaginea turului, traversand un camp deschis pe bicicleta, pentru a reveni pe sosea cu obiectul muncii in maini.

De aceasta data nu au mai fost incidente, Paulinho si Kiryenka distantandu-se de ceilalti colegi de evadare. Cei doi au ajuns impreuna la sprintul final, unde portughezul a lansat atacul final. Kiryenka a reactionat cu o intarziere de ordinul fractiunilor de secunda, suficient pentru a pierde la mustata etapa.

Belgianul Devenyns a completat podiumul, sosind dupa un minut si 21 de secunde, in timp ce Rolland a fost cel mai bine clasat francez de ziua Frantei.

Plutonul a sosit dupa 14 minute si 19 secunde, britanicul Mark Cavendish transand sprintul pentru locul 9 in fata lui Petacchi si Hushovd.

Turul Frantei continua, joi, cu etapa a 11-a, o mansa de tranzitie spre Pirieni, ciclistii avand in program 184.5 kilometri intre Sisteron si Bourg-les-Valence.

O catarare de categoria a 3-a este plasata la kilometrul 56.5, dupa care urmeaza o lunga coborare spre linia de sosire, finalul fiind favorabil unui sprint masiv.

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza