Turul Frantei

Petacchi l-a eclipsat pe Cavendish la Reims

Italianul Alessandro Petacchi a obtinut o a doua victorie in actuala editie a Turului Frantei, dupa ce s-a impus, miercuri, la sprintul final de la Reims, unde i-a invins pe neo-zeelandezul Julian Dean si pe norvegianul Edvald Boasson Hagen.

In varsta de 36 ani, rutierul echipei Lampre s-a dovedit a fi inca o data cel mai puternic dintre vitezistii plutonului, reusind sa-l ridiculizeze realmente pe britanicul Mark Cavendish, cel care in ultimii doi ani si-a trecut in palmares nu mai putin de zece victorii de etapa.

Petacchi se afla doar la cota sase succese in Marea Bucla, ultima reusita a ciclistului originar din La Spezia datand din etapa secunda a cursei din acest an, cand s-a impus la Bruxelles.

Dupa dificila etapa a 3-a, cand rutierii au avut de parcurs mai multe sectoare pavate imprumutate de ‘Le Tour’ din Paris-Roubaix, ciclistii au avut miercuri o mansa de tranzitie, fara dificultati de traseu.

Cinci rutieri au iesit din pluton dupa doar patru kilometri de la startul real, Dimitri Champion (AG2R), Nicolas Vogondy (Bouygues), Francis De Gref (Omega Pharma Lotto), Iban Mayoz (Footon-Servetto) si Inaki Isasi (Euskalel) incercand sa prinda pe picior gresit un pluton cu multi raniti dupa mansa cu final la Arenberg.

Socotelile evadatilor nu s-au potrivit insa cu planurile sprinterilor, care au gasit momentul prielnic pentru un nou duel umar la umar, mai ales ca etapa de la Spa a fost neutralizata la indemnul vechiului si totodata noului lider Fabian Cancellara.

Avansul fugarilor nu a depasit trei minute, cei cinci fiind ajunsi din urma la intrarea in ultimele trei borne. In pofida numeroaselor sensuri giratorii din finalul etapei, rutierii au fost atenti evitand nedoritele cazaturi, ultimul kilometru fiind abordat in mare viteza.

Echipa Columbia a dus trena pana cu 500 metri inaintea liniei de sosire, cand vulpoiul german Danilo Honda (Lampre) a iesit in fata plutonului pe o alta trasa, rupand astfel linia de trena impusa de Mark Renshaw pentru Mark Cavendish.

Miscarea lui Hondo l-a scos complet din ritm pe britanic, de aceasta profitand imediat Petacchi, experimentat vitezist italian reusind sa se impuna pentru a doua oara in acest Tur al Frantei.

Pe locul secund a sosit Julian Dean, al doilea sprinter al echipei Garmin, pentru ca podiumul etapei sa fie completat de Edvald Boasson Hagen, tanara speranta a ciclismului norvegian.

Cum Thor Hushovd a incheiat doar pe locul noua, batalia in clasamentul tricoului verde devine tot mai stransa, norvegianul de la Cervelo pastrand doar zece puncte in fata lui Alessandro Petacchi.

La general ierarhia a ramas nemodificata, Fabian Cancellara pastrandu-si avansul de 23 secunde in fata britanicului Geraint Thomas.

Sprinterii vor avea ocazia unui nou duel in etapa de joi, cand rutierii vor avea de parcurs 187.5 kilometri intre Eparnay si Montargis.

Inceputul mansei este usor valonat, cu doua ascensiuni de categoria a 4-a in primii 37 kilometri, sosirea fiind favorabila unui nou sprint masiv.

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza