Turul Frantei

Riblon a profitat la Aix-3 Domaines de neutralizarea favoritilor

Prima etapa cu final la altitudine in Pirinei nu a produs modificari in ierarhia primelor zece locuri ale clasamentului general, favoritii preferand sa se neutralizeze situatie de care a profitat francezul Christophe Riblon.

TDF 2009 en Suisse
Creative Commons License photo credit: 8lits

Aflat in evadarea initiala a zilei, rutierul formatiei AG2R a obtinut victoria de etapa, fiind cronometrat la sosire cu timpul de 4 ore, 52 minute si 42 secunde.

La 54 de secunde in urma rutierului din Hexagon au sosit rusul Denis Menchov (Rabobank) si spaniolul Samuel Sanchez (Euskaltel), acesta din urma reusind sa-si apere locul trei la general in fata fostului castigator din Vuelta.

Purtatorul tricoului galben Andy Schleck (Saxo Bank) a trecut linia de sosire dupa 1 minut si 8 secunde, in acelasi timp cu Joaquim Rodriguez (Katiusa), Robert Gesink (Rabobank), Alberto Contador (Astana) si Jurgen Van Den Broeck (Lotto).

Septuplu castigator al Turului Frantei intre 1999 si 2005, americanul Lance Armstrong (RadioShack) a sosit al 70-lea, cu o intarziere de 15 minute si 14 secunde.

Nu mai putin de 184.5 kilometri au stat, duminica, in calea rutierul pana la Aix-3 Domaines, catarare de notoriete din Marea Bucla, mansa fiind animata de noua ciclisti care s-au desprins din pluton la borna cu numarul 24.

Cinci dintre acestia au fost francezi si dintre reprezentantii Hexagonului cel mai puternic s-a dovedit a fi Christophe Riblon, ciclist de 29 de ani care avea in palmers un titlu national la nivel de amatori.

Al saptelea in Criterium Dauphine din acest an, Riblon a luat cursa pe cont propriu pe catararea finala de la Aix-3 Domaines, dupa ce trecuse intr-o prima faza primul peste varful ascenciunii de categorie speciala Port de Pailheres.

In timp ce Riblon avea cursa lui in frunte, oamenii cu ambitii in clasamentul general au ramas sa se supravegheze intr-un grup subtiat de asprele pante ale catararii finale.

Primul care a declansat ostilitatile a fost ibericul Carlos Sastre. Cu amintirea succesului repurtat in urma cu sapte ani pe aceeasi ascensiune, rutierul de la Cervelo a iesit din pluton inca de pe Port de Pailheres.

Cu 6 kilometri inaintea finalului de etapa, kazahul Alexandre Vinokourov a inceput sa dea pedale grele in fruntea grupului favoritilor in incercarea de a-i pregati atacul coechipierului sau Alberto Contador.

Castigatorul din 2007 si 2009 a incercat in doua randuri sa-l distanteze pe liderul Andy Schleck, ambele manevre fiind insa sortite esecului.

La 2 kilometri de sosire din grupul de frunte s-a desprins Menchov, acesta avand propriul duel cu Samuel Sanchez, miza fiind locul trei la general.

Dupa ce a luat un avans de cativa zeci de metri, rusul a fost ajuns de liderul echipei Euskaltel, cei doi terminand etapa umar la umar.

Batalie amanata si intre primii doi clasati, Schleck mentinandu-si in continuare avansul de 31 secunde in fata lui Contador.

Celelalte tricouri au ramas in posesia acelorasi rutieri: Alessandro Petacchi (verde), Anthony Charteau (alb cu buline rosii), Gesink (alb).

Aventura in Pirinei continua luni cand este programata etapa a 15-a, ciclistii avand in meniu 187.5 kilometri, intre Pamiers si Bagneres-de-Luchon. Dupa ce se va ajunge pe Port de Bales, ascensiune de categorie speciala plasata la kilometrul 166, se va cobori pana la linia de sosire.

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza