Menu
0 Comments

Stalin dat jos in orasul natal Gori

Stalin square, Gori

photo credit: giocomai

S-a intamplat la Gori, orasul natal al dictatorului sovietic ramas in istorie drept unul dintre cei mai sangerosi lideri politici, ca statuia lui Stalin sa fie mutata aproape pe nesimtite de autoritati, dupa sase decenii in care ‘tatucul’ a vegheat orasul de la inaltimea sa de sase metri.

Potrivit buletinului cu numarul 549 al Caucasus Reporting Service, locuitorii din Gori au avut in dimineata zilei de 25 iunie (ne)placuta surpriza de a constata ca impunatoarea constructie care il reprezenta pe Stalin sa nu mai fie la locul sau.

Actiunea conducerii de la Tbilisi are un puternic impact simbolistic asupra societatii georgiene si a spatiului ex-sovietic in general, presedintele Saakasvili dorind astfel sa lanseze un nou semnal ca Georgia se indeparteaza tot mai mult de trecutul sau de fosta RSS in cadrul URSS.

Decizia a starnit numeroase controverse in spatiul public gruzin, nu putini fiind cei care l-au acuzat pe Saakasvili ca indeparteaza ultimele ramasite ale stalinismului prin metode staliniste.

Opozitia nu scapat prilejul de a lansa un nou atac asupra presedintelui, acuzandu-l in continuare pe acesta de puternice tendinte autoritariste. Din partea Miscarii pentru Unitatea Georgiei s-a exprimat Temur Abkhazashvili: “Desovietizarea ar trebui sa insemne si descentralizare, dar tara noastra se indreapta spre un sistem de guvernare puternic centralizat, unde administratia locala exista doar pe hartie“.

Procesul de stergere din memoria colectiva a trecutului sovietic s-a manifestat in Georgia si sub alte aspecte. Astfel se intampla ca acum la Tbilisi sa existe strazi care poarta numele de George Bush sau Anna Politovskaya, strazi care pana mai ieri purtau numele unor activisti locali al PCUS. Nimic neobisnuit pentru o tara indreptata cu mana intinsa catre Occident.

Nici Romania nu este straina de astfel de practici, cu diferenta ca tara noastra a trecut prin acest proces de destalinizare culturala ceva mai devreme. Am avut si noi o statuie a lui Lenin mutata de pe soclu, am avut strazi care acum nu mai exista decat in amintirea celor mai varstnici dintre noi sau statii de metrou schimbate doar cu numele.

Ce facem insa cu mentalitatile, cu relele obiceiuri, cu noile tare ale societatii care isi au originea tocmai in vechile practici?

Tags: , , , , , , ,

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza