Menu
0 Comments

Uraganul s-a stins. RIP Alex Higgins

Lumea snookerului este in doliu dupa trecerea in nefiinta a celui care a fost Alex Higgins. Avea doar 61 de ani cand a parasit aceasta lume, una in care a cunoscut atat gloria cat si decaderea.

Table one at the Crucible
photo credit: zawtowers

“Alex a inspirat multi jucatori profesionisti, pe Jimmy White si inclusiv pe mine. Felul in care juca in momentele sale de glorie consider ca reprezinta modul ideal de a juca snooker. Intotdeauna avea prim-planul si electriza publicul cu prezenta sa”, a spus Ronnie O’Sullivan intr-un interviu acordat pe 3 octombrie 2002 ziarului The Sun. (poza este absolut superba, cu Ronnie, Alex si Jimmy laolalta).

Cei mai tineri dintre noi nu am avut ocazia sa-l cunoastem pe Alex si de multe ori multi am facut confuzia sa-l credem un frate mai mare al lui John Higgins, contemporanul nostru.

Nicio legatura insa intre cei doi. Nascut pe 18 martie 1949 la Belfast, deci nord-irlandez, Alex Higgins a fost un jucator de snooker teribil de bun, devenind campion mondial in 1972 si 1982.

Ar fi putut avea o cariera si mai bogata de atat, dar viciile lumesti l-au aruncat din pacate in extrema dependentei de tutun, alcool si in patima jocurilor de noroc.

Profesionist de la varsta de 22 ani, Alex Higgins a cucerit primul sau titlu mondial in 1972, dupa o finala cu John Spencer, castigata 37-32. Pana la titlul reusit de Stephen Hendry in 1990, Higgins a detinut recordul de cel mai tanar campion mondial din istorie.

A jucat o alta finala in 1976, pierduta insa in fata lui Ray Reardon, dupa ce a condus la un moment dat cu 11-9. A doua finala pierduta a fost in 1980, cand Cliff Thorburn s-a impus cu 18-16.

Revansa in fata lui Reardon a venit in 1982, cand Uraganul s-a dezlantuit din nou, scor 18-15. Succesul a fost la vremea respectiva sinonim cu urcarea pe cea mai inalta pozitie in ierarhia mondiala.

In 1998 fostul dublu campion mondial a fost diagnosticat cu cancer la gat, pentru ca in primavara lui 2010 sa sufere de diagnostic. Imputinat la trup de cumplita boala, Higgins s-a stins din viata pe 24 iulie. Avea doar 38 de kilograme.

Alex Higgins va ramane in memoria jucatorilor profesionisti si a iubitorilor snookerului drept Uraganul, cel care trimitea bilele in buzunare cu o viteza uluitoare.

Odihneste-te in pace Uraganule…

Tags: , , ,

1 thought on “Uraganul s-a stins. RIP Alex Higgins”

  1. Ana says:

    Mare pacat. Dumnezeu sa-l ierte 🙁

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza