Turul Frantei

Vinokourov a dat recital la poalele Pirineilor

Kazahul s-a impus in etapa a 13-a, dupa un atac solitar in ultimii kilometri.

Le Tour de France London
Creative Commons License photo credit: Kol Tregaskes

La doi ani dupa ce parasea Turul Frantei pe usa din dos, fiind depistat pozitiv, kazahul Alexander Vinokourov arata ca nu si-a spus nici pe departe ultimul cuvant in ciclismul de performanta.

In varsta de 36 ani, echipierul de la Astana s-a impus, sambata, in etapa a 13-a, desfasurata intre localitatile Rodez si Revel (196 km), dupa un atac solitar in ultimii cinci kilometri.

Ierarhia generala a ramas nemodificata dupa aceasta etapa, Andy Schleck pastrandu-si cele 31 de secunde avans in fata lui Alberto Contador.

Ultima etapa de tranzitie inaintea Pirineilor a programat un traseu valonat, cu nu mai putin de cinci catarari repertoriate, ultima dintre acestea, Cote de Saint-Ferreol, fiind plasata cu mai putin de opt kilometri inaintea liniei de sosire.

Trei rutieri au iesit din pluton dupa doar patru borne dupa startul real, Sylvain Chavanel (Quick Step), Pierrick Fedrigo (Bouygues) si Juan Antonio Flecha (Sky) plecand in evadare pentru victoria de etapa.

Desi avansul celor trei fugari a depasit si patru minute, echipele sprinterilor au marit ritmul in partea finala a etapei, astfel ca la 10 kilometri de sosire plutonul a redevenit compact.

Fostul campion mondial Alessandro Ballan (BMC) a initiat un atac puternic din pluton pe primele pante ale catararii finale, fiind urmat de alti rutieri printre care si Damiano Cunego (Lampre), fostul castigator din Giro.

Ballan a trecu primul peste punctul de maxim al ascensiunii, dupa care a fost ajuns si depasit de Vinokourov, kazahul lansandu-se intr-o lupta solitara cu secundele si cu plutonul din spatele sau.

Pedala dupa pedala rutierul de la Astana a reusit sa se mentina la o diferenta buna in fata sprinterilor lansati in urmarirea sa, reusind in final sa-si treaca in cont victoria de etapa cu un avans de 13 secunde.

Sprintul pentru locul secund a fost castigat de britanicul Mark Cavendish (Columbia), acesta impunandu-se in lupta roata la roata in fata italianului Alessandro Petacchi (Lampre).

Norvegianul Thor Hushovd (Cervelo) a sosit pe locul opt, pierzand opt puncte in fata lui Petacchi si implicit tricoul verde. Italanul din La Spezia revine astfel dupa aceasta etapa in fruntea ierarhiei pe puncte, cu doua puncte in fata oponentului sau scandinav.

Favoritii Andy Schleck si Alberto Contador au sosit in grupul principal, astfel ca ordinea la varf ramane nemodificata inaintea etapelor decisive din Pirinei.

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza