Menu
0 Comments

Amabilitati iberice: cersetorul roman Pep

Despre imaginea romanilor peste granita s-a scris si s-a vorbit mult. Cu siguranta subiecte vor mai fi, cel putin la concurenta cu nemuritorul Tanar si Nelinistit, care a inceput cand eram la gradinita si probabil se va termina cu mult dupa prima luna de pensie. Romanul in strainatate este fascinant, ca intr-o epopee, dar imaginatia celor care ne judeca este uneori exagerata.

Trebuie sa recunoastem ca multi dintre ai nostri, neamuri proaste de cele mai multe ori, au luat-o la picior spre Occident comportandu-se acolo ca in vestul salbatic. Acte necivilizate si multe josnicii s-au comis prin Italia, Spania, Franta si mai peste tot pe unde romanii au pus piciorul. Unii dintre romani, o nuanta pe care occidentalii nu o inteleg sau, de cele mai multe ori, nu vor sa o inteleaga. Generalizarea este marele pacat al celor din vest.

Prima data a fost salutul romanesc inventat in batjocura de francezi intr-o emisiune televizata de mare audienta. Acum, intr-o animatie realizata de cotidianul sportiv spaniol Marca, tehnicianul Barcelonei, Pep Guardiola, este infatisat drept un cersetor roman la intersectie. Spaniolul nu este prost si mesajul transmis este unul cat se poate de precis: “sunt un cersetor roman. este rusinos sa cersesti, dar si mai rusinos este sa furi”. Cu alte cuvinte, romanul in Spania nu este nici pe departe ‘print si cersetor’, ci mai degraba ‘hot si cersetor’.

Cei dintre noi, care observam zilnic realitatea cu ochi obiectiv si critic, care mai citim printre randuri si avem o viziune despre ce se intampla, stim ca exista romani absolut admirabili printre cei plecati in strainatate si care s-au integrat de minune in societatile de acolo. La fel de bine insa stim ca multi cu buletin romanesc, dar mai arsi de soara de la natura, pur si simplu isi bat joc de numele Romania, pentru ca nu le pasa, pentru ca sunt iresponsabili, pentru ca asa au fost obisnuiti prin natura lor istorica.

Cine raspunde de acesti iresponsabili cu buletin si pasaport romanesc? Statul, parca aud pe cineva ca raspunde. Care stat, cand statul sunt ei, cei putini dar totusi prea multi pentru noi majoritatea, ei care aproape ca au culturalizat maneaua la rang de imn national, ei care au facut din exodul romanilor peste granita un adevarat program de guvernare.

Personal sunt oarecum jenat si descurajat de ideea de a merge in Occident intr-o buna zi si, la afirmatia ca sunt roman, cei de langa mine sa spuna: “a, uite si cersetorul ala, hotul ala etc.” Cine imi apara interesele daca nu eu insumi cu o conduita ireprosabila, cu explicatii multiple ca de fapt nu toti romanii sunt asa si pe dincolo. Si asta pana unde? Cel mai probabil pana la primul colt cand, fie un cersetor va spune in gura mare ca e roman si mort de foame sau, intr-o alta imagine, se va auzi: “prindeti hotul de roman”.

In incheiere sa nu uitam un aspect esential. Toate aceste umilinte se intampla din cauza incapacitatii statului roman, a guvernantilor de a asigura un cadru legal si decent de existenta in Romania. Si aici nu vorbesc de personajele care erau oricum certate cu legea indiferent de loc, aici sau acolo, ci vorbesc de oamenii respectabili care au plecat alungati de un sistem in putrefactie. De ani buni pe platourile de filmare si in casele de productie de la Cotroceni si Victoria se toarna un film cu multe episoade: Interzis in Romania!

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.