Turul Spaniei

Cavendish, lider in Vuelta dupa prima etapa

Britanicul Mark Cavendish este primul lider al Turului Spaniei, dupa desfasurarea contratimpului pe echipe de la Sevilla.

Pau 22/Jul/10
photo credit: kei-ai

In lungime de 13 kilometri, etapa contracronometru a fost castigata, sambata seara, de echipa HTC-Columbia, care a acoperit distanta in 14 minute si 6 secunde.

Cavendish, rutierul cu 15 victorii la activ in Marea Bucla, a fost omul potrivit la locul potrivit, imbracand la finalul mansei tricoul rosu, noua tunica pentru liderul Turului Spaniei.

Tricoul rosu a mai fost folosit in Vuelta o sigura data, in 1945, organizatorii revenind la aceasta culoare cu ocazia acestei editii cu numarul 75, dupa ce timp de mai bine de un deceniu portocaliul a fost simbolului marelui tur iberic.

La zece secunde in spatele Columbiei a terminat echipa italiana Liquigas, cu Daniele Bennati, Roman Kreuziger si Vincenzo Nibali printre protagonisti, in timp ce podiumul a fost completat de Cervelo, echipa lui Carlos Sastre si Thor Hushovd terminand cu o intarziere de 13 secunde.

Cu fratii Frank si Andy Schleck pentru ultimul mare tur in componenta Saxo Bank, echipa danezului Bjarne Riis a fost a patra, la 14 secunde, cu trei secunde in fata americanilor de la Garmin, mari favoriti la castigarea etapei.

Duminica este programata prima etapa in linie din actuala editie a Turului Spaniei, cei 198 de ciclisti aflati in cursa avand de parcurs 173,7 kilometri intre Alcala de Guadaira, o suburbie a Sevillei, si Marbella, importanta localitate turistica aflata la malul Mediteranei. Ultima data cand Turul Spaniei a ajuns la Marbella a fost in 1996, victoria revenindu-i italianului Fabio Baldato.

Doua sprinturi intermediare sunt programate pe traseu si o catarare de categoria a 3-a, Alto de Pruna (km 73), in lungime de 5.6 kilometri si o panta medie de 5.1%.

Finalul este plat absolut, astfel ca sprinterii plutonului pot bifa un prim duel la mare viteza.

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza