Turul Spaniei

Gilbert, dubla reusita in Vuelta: victorie de etapa si tricou rosu

Etapa a 3-a a Turului ciclist al Spaniei a produs schimbarea la varful ierarhiei generale, sprinterul Mark Cavendish (HTC-Columbia) pierzand tricoul rosu in fata atacantului Philippe Gilbert (Omega Pharma-Lotto).

Luik Bastenaken Luik 2010
photo credit: Cindy Trossaert

Desfasurata intre localitatile Marbella si Malaga, pe distanta a 157.3 kilometri, etapa a fost castigata de belgianul Gilbert, care s-a simtit ca pestele in apa pe panta din ultima borna.

Castigatorul editiei din acest an a clasicei Amstel Gold a accelerat puternic pe masura ce profilul soselei devenea tot mai inclinat, Gilbert reusind sa treaca linia de sosire dupa 4 ore, 6 minute si 12 secunde de cursa.

Fostul campion al Spaniei Joaquin Rodriguez (Katiusa) a fost singurul rutier din grupul de frunte care a incercat sa-i reziste lui Gilbert, ibericul terminand in cele din urma in pozitia secunda, la doar trei secunde in urma belgianului.

Podiumul a fost completat de un alt reprezentant al gazdelor, Igor Anton, liderul echipei Euskaltel sosind dupa 13 secunde.

“Obiectivul meu a fost sa castig etapa, iar tricoul rosu nu este altceva decat un bonus”, a declarat la final Gilbert, un rutier de 28 ani ajuns la maturitatea carierei profesioniste.

Ciclistul de la Omega Pharma-Lotto conduce asadar la general cu un avans de 14 secunde in fata aceluias Rodriguez, pozitia a treia fiind ocupata de bielorusul Konstantin Siutsou (HTC-Columbia), acesta avand un deficit de 22 de secunde.

Ocupant al locului secund la finalul editiei din acest an a Turului Frantei, luxemburghezul Andy Schleck (Saxo Bank) a rezolvat dupa doar trei etape chestiunea clasamentului general, fiind al 98-lea cu o intarziere de peste 14 minute.

Caravana Turului Spaniei a continuat, luni, periplul prin Andaluzia, ciclistii ajungand dupa o noua zi torida la Malaga, capitala provinciei cu acelasi nume, oras port la Marea Mediterana cu o vechime de 1300 de ani.

Ziua a inceput rau pentru liderul Cavendish, acesta pierzand contactul cu plutonul inca de pe Puerto de Ojen, catarare de categoria a 2-a plasata in primii 10 kilometri ai mansei.

Evadarea zilei a fost formata in cele din urma de sapte rutieri, cel mai bine plasat dintre acestia si lider virtual pana aproape de finalul etapei fiind campionul Olandei, Niki Terpstra (Milram).

Pe Puerto del Leon, catarare de categoria intai cu o lungime de 15 kilometri, spaniolul Serafin Martinez (Xacobeo Galicia) a luat cursa pe cont propriu, reusind sa se distanteze de colegii de evadare aflati intr-o dificultate evidenta.

Spaniolul s-a mentinut in fruntea cursei pana la intrarea in ultimul kilometru, cand a fost inghitit de grupul condus de Gilbert, Nibali, Rodriguez si ceilalti favoriti la victoria de etapa.

Gilbert s-a dovedit a fi pana la urma cel mai determinat si mai puternic ciclist pe Castillo de Gibralfaro, belgianul bifand astfel cea dintai victorie de etapa in Vuelta.

A 75-a editie a Turului Spaniei continua, marti, cu etapa a 4-a, o mansa de 183.8 kilometri care va purta caravana ciclista intre Malaga si Valdepenas de Jaen. Primii 25 de kilometri sunt de plat, rulandu-se pe malul Mediteranei, dupa care terenul va deveni accidentat urcandu-se pana la 1000 metri altitudine.

Din provincia Malaga se va trece prin Granada, pentru ca finalul sa fie prograat in Jaen. Profilul in urcare al ultimului kilometru este din nou favorabil oamenilor cu aptitudini pe munte, Gilbert, Nibali sau Rodriguez fiind rutierii de urmarit.

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza