Menu
2 Comments

Ilie Nastase si ‘gurnalista’. Lectie de amatorism in presa

Imaginile cu Ilie Nastase aruncand cuvinte grele la adresa unei asa zise jurnaliste au tinut in ultimele zile capul de afis in presa sportiva si de scandal romaneasca. Ce sa ne mai ascundem dupa degete. Romanul e mare consumator de scandal si ocari aruncate la televizor, iar recitalul oferit de Nasty a venit ca mana cereasca pentru pasionatii genului.

Dar sa privim putin mai in detaliu scena. O strada din Timisoara, undeva seara, spre miezul noptii chiar. Ilie Nastase se plimba ca oricare cetatean alaturi de o voluptoasa domnisoara. In presa mondena se spune ca este iubita lui. Camasa roz si trupul atletic al primului lider din ierarhia profesionista il recomanda inca pe Nasty ca playboy.

In scena intra jurnalista. Ea, purtatoarea de camera de filmat si microfon. Cu tema precisa primita din redactie probabil (“mergi peste Nastase ca se plimba cu o gagica pe bulevard”), isi face intrarea intr-un mod absolut nepotrivit. Hodoronc tronc sara la gatul fostului tenismen cu intrebarea: “Ce cautati in Timisoara?“. Nastase se uita la ea uimit, dar ea, jurnalista, nu se lasa: “Ce cautati in Timisoara?“.

Vizibil iritat Nastase nu mai sta pe ganduri si da drumul artilierei de injurii si amenintatari. “Poate vrei sa-ti sparg fata?!“, a zis Nasty. Deci observati totusi nota cavalereasca. Nu se repede la sigur: “iti sparg fata“. Lasa totul la intelegerea si dorinta ei sub umbrela lui “poate”, adica “daca insisti” sau “daca o cauti cu lumanarea”. Dar ea nu prea pricepe penibilul situatiei si continua cu aceeasi intrebare obsesiva: “Ce cautati in Timisoara?“, dupa care se apara cu clasicul “sunt pe domeniul public”.

Ce sa intelegem de aici? Ca Nastase e un badaran, care vorbeste si se poarta urat cu femeile sau ca jurnalista a facut de ras breasla pe care o reprezinta, dand dovada de amatorism si stangacie. Plus ca faza cu domeniul public tradeaza o lacuna grava, intalnita in general la romanul care a inteles prost democratia. A fi pe domeniul public ofera tuturor drepturi egale, iar ca jurnalist cazi in penibil cand iei atitudine de inchizitor fata de un personaj public. Dreptul tau, draga jurnalista, in public este egal cu dreptul lui Nastase in public. Tu ai libertatea de a face orice atata timp cat nu aduci atingere libertatii celui de langa tine.

Daca avea un minim de pricepere si experienta putea sa-l abordeze pe Nasty la modul urmator: “Buna seara, domnul Nastase. Am cateva intrebari, daca nu va suparati pe mine“. La care el putea raspunde in cel mai rau caz: “hai spune repede ca ma grabesc. Asteapta domnisoara si se face tarziu”. Dupa care ea intra subtil in vorba: “Pe cine vedeti favorit la US Open sau daca Romania trece de Ecuador in Cupa Davis?”. Nastase atunci se simtea pe terenul lui si ar fi lamurit-o cu un lung de linie si posibil un rever liftat. Dupa care, asa in loc de concluzie, ii putea lansa o intrebare-sageata: “cam tarziu domnu’ Nastase la plimbare…si domnisoara, foarte interesanta?“.

Morala intamplarii este una cat se poate de simpla si ne arata de ce unii sunt jurnalisti si altii, asa cum bine spunea la un moment dat Cristian Tudor Popescu, doar gurnalisti. Jurnalistul se deosebeste de gurnalist prin inteligenta, pricepere si conduita. Trebuie sa stii cand sa vorbesti si cand sa tii gura inchisa, cand sa speculezi un moment si cand sa ramai in banca ta, asteptand cu rabdare cel mai potrivit moment. Gurnalistul este cel care intelege ca a face presa inseamna sa iei vedetele la intrebari pe strada la modul inchizitor si sa scoti scandalul in fata chiar si acolo unde nu exista, nerespectand dreptul individului din fata sa la viata personala si la intimitate pana la urma.

Tags: , , , , , , ,

2 thoughts on “Ilie Nastase si ‘gurnalista’. Lectie de amatorism in presa”

  1. Geo says:

    Din pacate e plina presa de acesti “gurnalisti” si pe baza “asta se cere” isi permit sa scrie o tona de aberatii

    Incep sa ma gandesc de cata scoala au nevoie ca sa se angajeze in TV sau pe la diferite fituici de “ziare”

    Nastase a fost destul de echilibrat si dpv meu de vedere total indreptatit sa fie chiar si mai nepoliticos

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.