Ciclism

McEwen victorios la sprint in Eneco Tour

Rutierul australian Robbie McEwen a castigat, miercuri, prima etapa a Turului Eneco, desfasurata intre Steenwijck si Rhenen pe distanta a 178 de kilometri.

Thor Angry
photo credit: jeredb

Ciclistul echipei Katiusa a sprintat pentru victorie in ultimii 300 metri, depasindu-i pe argentinianul Lucas Sebastien Haedo (Saxo Bank) si pe conationalul sau australian Allan Davis (Astana).

Norvegianul Edvald Boasson Hagen (Sky) a incercat sa surprinda plutonul cu un atac in ultimul kilometru, dar castigatorul cursei din 2009 a ramas fara resurse cu putin inaintea liniei de sosire.

Desi a sosit al 22-lea, in acelasi timp cu McEwen, canadianul Svein Tuft (Garmin) si-a pastrat tricoul alb de lider la general, olandezul Jos Van Emden (Rabobank) ramanand de asemenea pe locul secund.

Etapa a fost marcata de evadarea a trei rutieri, Pavel Brutt (Katiusa), Albert Timmer (Skil-Shimano) si Adriano Malori (Lampre).

Joi este programata etapa a doua, ciclistii avand de parcurs 198.5 kilometri intre St.Willebrord (Olanda) si Ardooie (Belgia).

In alta ordine de idei, italianul Francesco Gavazzi (Lampre) a castigat, miercuri) Coppa Agostini – Giro della Brianza, cursa de o zi desfasurata la Lissone pe distanta a 191 kilometri.

Podiumul a fost intregit de alti doi italieni, Mauro Santambroggio (BMC) si Luca Paolini (Acqua & Sapone).

Canadianul Tuft a produs surpriza in prologul Turului Eneco

A sasea editie a Turului Eneco, intrecere pe etape desfasurata pe teritoriul Olandei si Belgiei, a debutat, marti, cu un prolog de 5.2 kilometri la Steenwijck.

Victoria a fost obtinuta de insusi campionul Canadei de contratimp, Svein Tuft de la Garmin-Transitions oprind cronometrul dupa 6 minute, 18 secunde si 55 de secunde.

Rutierul canadian a devansat nu mai putin de trei rutieri olandezi ai formatiei Rabobank, primul dintre acestia fiind Jos Van Ende, campionul de contratimp din tara lalelelor sosind cu o intarziere de cinci secunde.

Podiumul etapei a fost completat de Lars Boom.

Cursa continua, miercuri, cu prima etapa in linie, rutierii avand de parcurs 178 kilometri intre Steenwijck si Rhenen.

Turul Eneco a fost castigat in editiile precedente de Bobby Julich (2005), Stefan Schumacher (2006), Jose Ivan Gutierrez (2007 si 2008) si Edvald Boasson Hagen (2009).

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza