Diverse

Romania cu adevarat la inaltime in fata Suediei

Tanara echipa nationala de baschet a Romaniei a castigat, miercuri, intalnirea cu Suedia, scor 70-54 (35-27), programata in cadrul Grupei B, Divizia B, a preliminariilor Campionatului European din 2011.

Basket Ball
photo credit: JoshuaDavisPhotography

Cei mai buni marcatori din echipa Romaniei au fost Vlad Moldoveanu si Titus Nicoara, fiecare trecandu-si in cont cate 16 puncte.

Moldoveanu a mai reusit 7 recuperari si 5 pase decisive, in timp ce Nicoara a fost imperial sub cele doua panouri, cu 10 recuperari.

De la suedezi s-a remarca vedeta Jonas Jerebko, care a reusit 19 puncte, 14 recuperari si 2 pase decisive. Jucatorul de 23 ani de la Detroit Pistons a privit finalul meciului de pe banca, fiind eliminat pentru cumul de greseli personale.

Inca din debut tinerii jucatori romani pregatiti de americanul Carl John Neumann au pus stapanire pe joc, scorul devenind rapid 5-0 in urma unei aruncari de trei puncte reusita de Silvasan.

Suedezii au revenit la un singur punct, dar la faza imediat urmatoare a iesit la rampa Moldoveanu cu o aruncare de trei puncte.

Primul sfert i-a apartinut lui Silvasan, jucator care a incheiat partea inaugurala cu cinci puncte in cont. Romania s-a mentinut in avantaj, scor 10-4, 12-6, 17-9 si 19-11, dupa aruncarea din actiune reusita de Capusan.

Debutul sfertului secund l-a avut in prim plan pe Titus Nicoara, jucator care a luat meciul pe cont propriu, reusind nu mai putin de sase puncte la rand.

Astfel scorul a deenit 25-14 si echipa Romaniei controla cu autoritate jocul in fata unei formatii care potrivit calculelor hartiei pornea cu prima sansa.

Dumitrescu a ridicat scorul la 30-16 cu o aruncare de trei puncte care a ridicat in picioare publicul prezent in sala Horia Demian din Cluj-Napoca.

Ultima jumatate a sfertului secund a apartinut suedezilor, care s-au apropiat la 30-25, profitand de un scurt moment de cadere in jocul tricolorilor.

Din nou a iesit la rampa Nicoara, acesta reusind ajungand la cota 12 puncte marcate si la pauza mare Romania a intrat in avantaj, scor 35-27.

Repriza a doua a inceput cu un cos reusit de pivotul Dragusin, cel mai inalt jucator de pe teren, Romania distantandu-se la 37-27. Au urmat momente slabe in jocul tricolorilor si astfel Suedia a marcat nu mai putin de zece puncte fara sa mai primeasca vreunul.

Dupa patru minute din sfertul al treilea s-a ajuns la 37-37, singurul moment in care Suedia a fost la egalitate cu tanara si talentata echipa a Romaniei.

Tricolorii au depasit momentul greu cu maturitate, Silvasan si Moldoveanu reusind fiecare cate o aruncare de trei puncte. S-a ajuns la 43-37 si Romania era din nou in grafic.

Moldoveanu si-a dovedit din plin priceperea si experienta acumulata in NCAA, reusind un carlig frumos care a ridicat scorul la 45-37. Sfertul s-a incheiat cu 55-42, dupa ce acelasi Moldoveanu a marcat al doilea sau cos de la distanta.

Tensiunea finalul si-a spus cuvantul in ultimul sfert, timp de patru minute niciuna din cele doua formatii nereusind sa marcheze. Jucan a spart gheata marcand pentru 57-42, pentru ca apoi Nicoara si Moldoveanu, ultimul cu doua libere, sa duca scorul la 61-43.

In pofida numeroaselor faulturi si fragmentari, echipa Romaniei a controlat partida, reusind sa faca si spectacol pentru cei aproape 2000 de spectatori prezenti in tribune. Asa s-a intamplat la o frumoasa faza ofensiva, cand Silvasan a patruns in dribling si i-a pasat pe la spate lui Nicoara, care a punctat de sub inel pentru 63-49.

Meciul s-a incheiat cu victoria Romaniei, scor 70-54, tanara formatie tricolora aratand ca are potential in vederea meciurilor care urmeaza si mai ales a campaniei de calificare pentru turneul final al Campionatului European din 2013.

Cu aceasta ocazie, Romania si-a pastrat seria de invincibilitate in fata Suediei, obtinand a cincea victorie din tot atatea partide. Ultima intalnire intre cele doua formatii a avut loc pe 4 octombrie 1969 la Campionatul European, cand Romania s-a impus cu 95-84.

Pentru tricolori urmeaza meciul din deplasare cu Albania, partida programata sambata, dupa care se va reveni in tara pentru disputa din 21 august cu Azerbaidjan. Campania din 2010 se va incheia pe 21 august in deplasare cu Belarus.

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza