Turul Spaniei

Anton, noul lider al Turului Spaniei

Igor Anton, liderul formatiei basce Euskaltel, a preluat tricoul rosu de lider in Turul Spaniei, sambata, dupa etapa a 8-a, cu final la Xorret del Cati. Etapa a fost castigata de francezul David Moncoutie de la Cofidis.

Clasica San Sebastian
photo credit: aterpeirun(Jon Iraundegi)

Sosit in al treilea grup al cursei, la un minut si 29 de secunde fata de primul clasat, Anton a preluat tricoul rosu desi se afla la egalitate de timp cu fostul campion al Spaniei Joaquin Rodriguez Oliver (Katiusa).

Al doilea la general este italianul Vincenzo Nibali (Liquigas), liderul ierarhiei combinatei avand o intarziere de doar doua secunde fata de primii clasati.

Desfasurata intre Villena si Xorret del Cati pe distanta a 190 de kilometri, etapa a 8-a a Turului Spaniei a fost marcata in debut de retragerea din cursa a echipei britanice Sky.

Aceasta a fost afectata emotional dupa ce un membru al stafului tehnic a decedat intr-un spital din Sevilla.

Inceputul etapei a fost extrem de nervos, doua cazaturi pulverizand plutonul, printre cei sifonati serios numarandu-se si sprinterul italian Alessandro Petacchi.

Cinci rutieri s-au desprins decisiv in apropierea kilometrului 50, David Moncoutie (Cofidis), Serafin Martinez (Xacobeo Galicia), Johann Tschopp (Bouygues), Jose Luis Arrieta (AG2R) si Assan Bazayev (Astana) lansandu-se cu toata viteza spre Xorret del Cati.

Catararea in lungime de 3.95 kilometri cu panta maxima de 22 la suta s-a dovedit a fi o adevarata piatra de incercare pentru grupul favoritilor, printre intarziati numarandu-se Frank Schleck (Saxo Bank) si Denis Menchov (Rabobank).

Singurii care au ramas in grupul de frunte aflat in urmarirea evadatilor au fost Nibali, Rodriguez, Anton, Sastre si Tondo, cei cinci facand meci egal atat pe catarare, cat si pe portiunea de lejera coborare care a urmat pana la final.

In tot acest timp Moncoutie a reusit sa se desprinda pe catarare, trecandu-si in palmares a treia victorie de etapa in Vuelta, dupa cele din 2008 si 2009, cand a triumfat la Pla de Beret si Sierra Nevada.

Sositi cu o intarziere de 54 de secunde, Martinez si Tschopp au completat podiumul etapei.

Turul Spaniei programeaza duminica etapa a 9-a pe un traseu de 187.7 kilometri intre Calpe si Alcoy. Mansa este presarata cu nu mai putin de sapte puncte de catarare, finalul fiind de asemenea intr-o pronuntatea urcare.

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza