Menu
0 Comments

Lujkov si-a pierdut postul de primar al Moscovei dupa 18 ani de mandat

Printre posibilii inlocuitori ai fostului edil se numara Vladimir Jirinovksy, Alexander Lebedev sau Roman Abramovic.

Mayor of Moscow Yuri Luzhkov
photo credit: PanARMENIAN_Photo

Yury Lujkov s-a aflat in postul de edil al capitalei Federatiei Ruse incepand din anul 1992, dar iesirea acestuia din partidul Rusia Unita si pozitionarea antagonica fata de presedintele Dmitri Medvedev i-au grabit acestuia debarcarea, informeaza Ria Novosti.

Sursa mai sus citata mai scrie ca in locul lui Lujkov a fost numit Vladimir Resin, fost colaborator si apropiat al de acum fostului primar.

Disensiunile intre Lujkov si Medvedev au aparut dupa ce primul a criticat decizia presedintelui de a sista lucrarile la o noua sosea cu plata care sa lege Moscova de Sankt Petersburg.

Fostul edil a tinut in ultimele luni capul de afis in presa moscovita, fiind acuzat ca si-a favorizat sotia, Yelena Baturina, in obtinerea mai multor contracte importante din care au rezultate miliarde de ruble profit.

Inlocuirea lui Lujkov poate fi interpretata si din alt unghi, tinand cont de apropierea acestuia de primul ministru Vladimir Putin, care nu a facut inca nicio declaratie oficial in aceasta privinta.

Actiunea presedintelui Medvedev poate fi privita ca o prima miscare de intarire a propriei autoritati in vederea apropiatelor alegeri prezidentiale din 2012 cand, dupa toate probabilitatile, se va confrunta cu insusi mentorul sau Vladimir Putin.

Decizia lui Medvedev a fost salutata si de liderul Partidului Liberal Democrat, carismaticul Vladimir Jirinovsky, acesta spunand ca prin aceasta mutare “s-a facut un pas decisiv in lupta impotriva coruptiei”.

Profil: Yuri Lujkov

Nascut la Moscova in 21 septembrie 1936, Lujkov a intrat in PCUS 32 ani mai tarziu, activand in industria chimica inainte de a avansa treptele scenei politice pana la pozitia de debutat in guvernul local al Regiunii Moscova.

A fost numit primar al Moscovei in 6 iunie 1992 de catre Boris Eltin la jumatate de an dupa caderea Uniunii Sovietice si reconfirmat in functie in 1996, 1999, 2003 si 2007.

Desi ales direct de populatie, primarul Moscovei isi poate pierde mandatul in doua situatii: cand renunta de unul singur la exercitarea atributiilor sau cand isi pierde credibilitatea in fata presedintelui.

Asa s-a intamplat in cazul de fata, Medvedev motivandu-si decizia astfel: “Solicit ca Yuri Mihailovic Lujkov sa fie inlocuit din postul de primar al Moscovei din cauza pierderii credibilitatii sale in fata presedintelui Federatiei Ruse”.

Posibili succesori: Jirinovski, Lebedev sau Abramovic

Postul ramas vacant este ravnit de nume importante din peisajul politico-economic al Rusiei, nume precum Vladimir Jirinovski, Alexander Lebedev sau Roman Abramovic fiind vehiculate de presa moscovita ca aflandu-se in pole position pentru preluarea importantei functii.

  • Jirinovski are 64 de ani si de-a lungul timpului si-a cladit o imagine de radical, multi considerandu-l chiar extremist in exprimare si atitudini. Lider al Partidului Liberal Democrat si membru in Duma de Stat (camera inferioara a Parlamentului Rus), Jirinovski a fost in ultima perioada unul dintre cei mai aprigi contestatari ai lui Lujkov, exprimandu-si in numeroase ocazii intentia de a-l inlocui pe edilul in varsta de 74 de ani.
  • Fost ofiter KGB, in prezent unul dintre cei mai potenti oameni de afaceri din Rusia, Lebedev a mai candidat in 2003 pentru primaria Moscovei, pierzand in fata lui Lujkov. Forbes a estimat in 2008 ca Lebedev are o avere estimata la 3.1 miliarde dolari, oligarhul de 50 ani detinand in prezent, printre altele, trei importante ziare britanice: London Evening Standard, the The Independent si the Independent on Sunday.
  • Roman Abramovic si-a castigat notorietatea prin preluarea clubului de fotbal Chelsea Londra, dar oligarhul de 43 ani nu a ramas strain nici de activitatile politice din Federatia Rusa. Guvernator al regiunii Chukotka intre 2000 si 2008, Ambramovic s-a remarcat prin ridicarea nivelului de trai, construirea de scoli si atragerea de investitii. Abramovic este in prezent presedintele Dumei Districtului Autonom din Chukotka, cu alte cuvinte parlamentul local al regiunii.
Tags: , , ,

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza