Diverse

Spania continua apararea titlului, dupa 80-72 cu Grecia

Cele doua infrangeri din faza preliminara au trimis campioana mondiala Spania in fata Greciei, in optimile de finala ale turneului final din acest an, cele doua echipe reeditand prematur ultimul act din Japonia 2006. In pofida jocului mai putin convingator aratat in grupe, Spania a strans randurile la timp si s-a impus in fata Greciei, cu 80-72 (37-31).

Selección en Madrid
photo credit: Vedia

Cel mai bun marcator al meciului a fost Juan Carlos Navarro, jucatorul Barcelonei trecandu-si in cont 22 de puncte.

De la greci s-au evidentiat Dimitrios Diamantidis si Nikolaios Zisis, fiecare marcator a 16 puncte, cu mentiunea ca ultimul a privit finalul meciului de pe banca, dupa ce a atins limita de cinci faulturi personale.

Inceputul meciului de la Istanbul a fost dominat de greci, acestia conducand cu 4-0 si 6-2. Navarro a restbilit egalitatea (7:20), pentru ca Marc Gasol sa pivoteze spectaculos sub panoul elen si sa aduca Spania pentru prima data in avantaj, scor 8-7 (6:05). Jorge Garbajosa a restabilit egalitatea, 11-11, cu o aruncare de trei puncte la jumatatea sfertului, dupa care grecii s-au distantat din nou, 17-11, prin reusitele lui Diamantidis si Zisis. Spaniolii s-au adunat rapid reusind sa revina la un singur punct in spatele grecilor, 17-18, dupa doua cosuri consecutive reusite de Alex Mumbru si Sergio Llull. Finalul sfertului inaugural a apartinut Spaniei, campionii mondiali terminand in avantaj, scor 22-19, dupa ce Raul Lopez a marcat de trei puncte (20-18), iar Felipe Reyes a urmarit bine o minge in atac marcand chiar de sub nasul elenilor.

Fran Vazquez a zguduit panoul Greciei cu un slam dunk chiar in debutul actului secund si scorul lua proportii in favoarea ibericilor (28-21). Zisis a dat semnalul revenirii grecilor, reusind patru puncte la rand (28-25), dupa care Shortsanitis s-a luptat ca un leu cu aparatorii spanioli pentru doua puncte vitale (28-27). Navarro a refacut diferenta cu un cos de trei puncte (33-29, pentru ca Gasol si Ferdnandez sa mareasca diferenta la 37-31, ultimul prin transformarea a doua aruncari libere. Acesta avea sa fie si scorul la pauza mare, dupa o prima jumatatea in care grecii nu au marcat niciun cos din afara liniei de 6 metri si 25 de centimetri.

Treziti parca din adormire, elevii lituanianului Jonas Kazlauskas au avut o serie fabuloasa in debutul sfertului al treilea, marcand sapte puncte la rand fara sa primeasca vreunul. Astfel, Grecia a revenit in avantaj (38-37) si meciul era din nou pe muchie de cutit, motiv pentru care italianul Sergio Scariolo si-a bagat echipa in sedinta de urgenta. La reluarea jocului, Navarro a adus primele puncte pentru Spania (6:50) la capatul unei patrunderi personale. Momentul bun al grecilor a continuat, acestia dezlantuindu-se cu trei aruncari consecutive de trei puncte. Scorul a ajuns la 51-45, dupa reusita din actiune a lui Zisis, aceasta fiind cel mai mare avantaj al elenilor in acest meci. Din acel moment banca de rezerve a Spaniei a inceput sa faca diferenta in fata cinciului tot mai putin lucid al Greciei. Jucatori precum Rudy Fernandez, Raul Lopez, Sergio Lull sau Fran Vazquez si-au intrat in rol, campioana mondiala revenind la conducere (52-51) in finalul sfertului.

Ultima parte a meciului a debutat cu un cos de trei puncte reusit de Dimitrios Diamantidis, elenii preluand din nou conducerea (54-52). Vazquez si Reyes au readus rapid Spania in avantaj (56-54), pentru ca Fernandez sa scuture plasa de la distanta pentru un 61-57 care avea sa se dovedeasca descisiv in economia partidei. Potrivit statisticii oficiale oferite de FIBA, la jumatatea sfertului patru raportul punctelor marcate de jucatorii de rezerva ai celor doua echipe era de 25-2 in favoarea Spaniei, diferenta care spune totul despre calitatea lotului campioanei mondiale. Ultimele minute au fost la discretia spaniolilor, care s-au distantat chiar si la zece puncte (67-57).

Spania va intalni Serbia in sferturile de finala, meciul fiind in fapt reeditarea finalei ultimei editii a Campionatului European, cand ibericii s-au impus la Katowice, cu 85-63.

Pana atunci insa, duminica sunt programate alte doua partide din optimile de finala, Turcia-Franta si Slovenia-Australia.

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza