Diverse

Turcia a batut Grecia in duelul istoric de la Campionatul Mondial

Meci de cinci stele, marti seara, in Ankara Arena, unde peste 10.000 de suporteri fanatici au venit sa incurajeze Turcia la meciul cu rivala istorica Grecia. Cele doua echipe si-au impartit sferturile partidei, victoria revenind in final gazdei Campionatului Mondial, cu 76-65. Pentru Turcia a fost a treia victorie consecutiva in Grupa C, in timp ce Grecia a cunoscut in premiera gustul amar al infrangerii la acest turneu final.

Ersan Ilyasova si-a aratat pofta de joc inca din primul sfert, jucatorul de la Milwaukee Bucks punctand de la linia de 6.25 metri pentru 18-12.

Turcia a dominat finalul primului sfert si Semih Erden (Boston Celtics) a ridicat scorul la 22-14 cu o aruncare din actiune. Grecii au incercat cu disperare sa limiteze diferenta, lui Diamantidis fiindu-i anulat un cos de trei puncte perfect valabil pentru doar cateva zecimi de secunda.

Sfertul secund le-a apartinut grecilor, vicecampionii mondiali din 2006 apropiindu-se la 20-24 dupa reusita de trei puncte a conducatorului de joc Fotsis. Raspunsul turcilor a venit imediat, Omer Onan gasind un culoar liber pentru o aruncare de trei puncte (27-20).

Grecii nu au renuntat la lupta si s-au apropiat la 25-27, cu sase minute inainte de finalul sfertului. Ilyasova a luat meciul pe cont propriu, ducand scorul la 32-28, cu o aruncare de trei puncte si o alta reusita din interiorul semicercului. Intre timp Bouroussis perforase cosul turcilor cu o aruncare de la distanta.

Acelasi Ioannis Bouroussis a repetat procedesul si Grecia se apropiase la doar un singur punct, scor 31-32. Elenii au ratat sansa preluarii conducerii, cu trei minute si jumatate inaintea finalului de sfert secund, dupa care turcii s-au distantat la 39-33.

In cele din urma la pauza mare s-a intrat cu 41-39 in favoarea Turciei, Spanoullis trecandu-si in cont un cos de trei puncte in ultimele secunde.

Pauza a fost un sfetnic bun pentru echipa pregatita de muntenegreanul Bogdan Tanjevic, Turcia inclinand decisiv balanta in sfertul al treilea. Omer Asik (Chicago Bulls) a deschis seria cu un slam dunk care a ridicat tribunele in picioare.

Grecia a ramas in meci prin puternicul pivot Schortsanitis, acesta luptandu-se ca un leu sub panoul Turciei. Presiunea publicului si apararea agresiva a turcilor i-au facut pe eleni sa greseasca tot mai mult, astfel ca scorul a inceput sa ia proportii in favoarea gazdelor.

Capitanul Hidayet Turkoglu a marcat de trei puncte pentru 53-43, Diamantis a raspuns la randul sau mentinandu-si echipa in joc (55-50), dar Ilyasova a fost cu adevarat de neoprit (58-50).

Turcii au facut si spectacol, Semih Erden bifand un slam dunk senzational, cu un minut si 45 de secunde inaintea finalului de sfert trei. Ilyasova a avut ultimul cuvant, cosul sau de trei puncte stabilind scorul dupa trei sferturi (65-51).

Pusi cu spatele la zid dupa un sfert al treilea in care au fost pur si simplu calcati in picioare de turci, elenii au raspuns printr-o tresarire de orgoliu. Bouroussis (3 puncte), Calathea (2 puncte) si Fotsis (2 puncte) facand ca diferenta sa se stranga la zece puncte (73-63).

Asa cum ii sta bine unui capitan de echipa, Turkoglu si-a ridicat cei peste zece mii de conationali in picioare cu o superba aruncare de trei puncte, stabilind totodata si scorul final al intalnirii.

Ersan Ilyasova a fost cel mai bun marcator al meciului, cu 26 puncte, de la greci remarcanduse Ioannis Bouroussis, cu 15 puncte.

Alte rezultate inregistrate in meciurile de marti:

Rusia – Coasta de Fildes 72-66

Puerto Rico – China 84-76

Noua Zeelanda – Liban 108-76

Franta – Canada 68-63

Spania – Lituania 73-76

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza