Menu
0 Comments

Contador, ultimul trisor din ciclism

Stiu ca multi dintre cititori sunt manati sa ridice piatra asupra ciclismului. Nu este nici cel mai frumos dintre sporturi, nici cel mai usor si nici pe departe perfectiunea intruchipata, desi, daca privesti la cum merg baietii pe catarari si cu peste 70 km/h in linie dreapta la ses, am putea crede ca avem de-a face cu niste roboti.

Dincolo de toate tarele sale, ciclismul este unul dintre cele mai sincere sporturi. Este disciplina in care se intampla ca la alegerile prezidentiale din Romania, unde ne-am culcat cu un presedinte si dimineata am constatat ca de fapt altul a luat caimacul. Asa si aici. Il putem avea castigator al Turului Frantei pe unul Floyd Landis, pentru ca a doua zi un baiat super anonim, dar oportunist, Oscar Pereiro Sio, sa fie declarat invingator. Si toate acestea pentru ca, lasand la o parte oprobriul public, in ciclism evenimentele sunt cat se poate de transparente si nu conteaza numele celui care a calcat pe bec.

Landis e doar un nume, dar el poate lua diverse alte denumiri. Ii putem spune mai nou Contador si, in extenso, de ce nu, chiar Armstrong, desi sunt multi care l-au deconspirat de ceva timp pe Mos Craciun, dar inca mai cred in calitatile naturale iesite din comun ale texanului care a invins moartea.

Intotdeauna l-am privit cu oarecare scepticism, deci nu sceptimism dupa cum spunea selectionerul nationalei de fotbal, pe acest baiat Alberto Contador. Crescut in curtea lui Manolo Saiz la ONCE, acesta din urma fiind un fel de Mitica Dragomir al ciclismului spaniol, cel supranumit Pistolarul a inceput sa impuste victorie dupa victorie la Discovery Channel, unde a fost adus in 2007 tocmai pentru umple golul creat dupa retragerea lui Lance. Turul din 2007 i-a revenit ibericului in urma retragerii din cursa a unui alt baiat fabulos, Michael Rasmussen, unul care a bagat in el substante cu atata nesimtire incat propria echipa, Rabobank, a considerat ca e de bun simt sa-l dea jos de pe bicicleta.

Ramas in afara Turului Frantei din 2008, dupa ce echipa Astana nu a primit invitatie, Contador al nostru a rupt norii in Giro si Vuelta, unde i-a lasat ca la dentist pe urmaritori. A revenit triumfator in Marea Bucla, unde s-a impus in ultimele doua editii, de fiecare data in fata lui Andy Schleck.

Fac o paranteza pentru ca am ajuns la mezinul familiei Schleck si nu pot sa trec cu vederea peste episodul din Turul Spaniei 2010 cand, pe nepusa masa, a fost retras urgent din cursa chiar de catre directorul sau sportiv Bjarne Riis, un alt baiat care in 1996 cucerea tricoul alb fiind burdusit cu EPO. Motivul oficial al retragerii lui Andy a fost unul pueril, ciclistul anuntand ca a baut un pahar de vin in plus. Cam asa ne-a vandut gogosi in 2007 si Landis, spunandu-ne ca de fapt nivelul ridicat al testosteronului are la baza consumul si mai ridicat de whiskey.

Contador vine acum sa completeze o intreaga paleta de trisori in sportul cu pedale. Prins mai intai cu o cantitate infima de clenbuterol, pe care spune ca a luat-o dintr-o halca de carne infestata, ciclistul spaniol in cauza mai cade un test antidoping, de aceasta data fiind suspect de transfuzii sangvine. Practica nu este straina de plutonul profesionist, Alexandre Vinokourov fiind suspendat in 2008 pentru asa ceva chiar in timpul Turului Frantei.

In afacerile murdare din ciclism toate drumurile duc in Spania, unde doctorul Eufemiano Fuentes si-a castigat o notorietate impachetata in sange, seringi, transfuzii si alte practici considerate in afara legii. Ciclismul este insa copilul nevoias al acestui sistem ticalosit, Fuentes si cei din reteaua lui avand in agenda nume mult mai grele, de rechini ai balonului rotund. Asa poate ne explicam de ce in Spania asistam de cativa ani la o adevarat explozie de performanta la nivel inalt. Primera Division esta fruncea in fotbal, Nadal rupe norii in tenisul mondial, iar nationala iberica nu a avut rivale in drumul spre titlurile european si mondial.

Tags: , , , ,

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza