Menu
0 Comments

Curtea a decis: Legea pensiilor este constitutionala

Opozitia reactioneaza, cerandu-i presedintelui sa nu promulge o lege considerata injusta si imorala dupa modul in care a fost adoptata in Parlament.

Judecatorii de la Curtea Constitutionala s-au spalat pe maini in privinta legii pensiilor precum Pilat din Pont in fata lui Iisus Hristos. De acum mingea si soarta multora dintre asa numitii ‘asistati’ social se afla in curtea Palatului Cotroceni, mai preci in mana lui Traian Basescu.

Adoptata intr-un mod cat se poate de incorect, dupa unii membri ai opozitiei chiar penal, legea pensiilor a trecut de Curtea Constitutionala extrem de usor, desi au fost invocate mai multe vicii de procedura atat in adoptarea ei in Parlament, cat si pe fondul textul organic.

Partidul Social Democrat (PSD) sutine ca legea in esenta incalca mai multe drepturi fundamentale ale omului, cum ar fi dreptul la un trai decent, in timp ce Partidul National Liberal (PNL) subliniaza ca acest act normativ aduce atingere dreptului la proprietate de care orice individ ar trebui sa se bucure.

Mai mult decat atat, felul in care legea a trecut de Parlament ridica multe si ingrijoratoare semne de intrebare cu privire la respectarea Constitutiei si a principiilor care stau la baza statului de drept. Pentru adoptare ar fi fost nevoie de cel 167 de deputati, iar potrivit surselor opozitiei si mass media in sala nu erau mai mult de 80-100 de alesi ai neamului.

Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a validat insa votul, numarand intr-un mod numai de domnia ei stiut, astfel ca legea a devenit tocmai buna de promulgare. Opozitia a reactionat atacand decizia din Parlament la Curtea Constitutionala, iar presa libera de asemenea a dezbatut pe spatii largi subiectul, incriminand numaratoarea frauduloasa din legislativ.

Punctele nevralgice ale Legii pensiilor

  • Egalizarea varstei de pensionare intre barbati si femei la 65 de ani
  • Fixarea punctului de pensie la 39 % din valoarea salariului mediu pe economie
  • Eliminarea pensiilor speciale ale politistilor si militarilor

Reactiile nu au intarziat sa apara la decizia de miercuri a Curtii Constitutionale, liderii principalelor doua formatiuni politice aflate in opozitie solicitandu-i presedintelui sa nu promulge aceasta lege si sa o trimita pentru reanalizare in Parlament.

La cum se prezinta actualmente scena politica din Romania sunt slabe sansele ca Traian Basescu sa treaca peste decizia Curtii Constitutionale, avand in mana toate argumentele sa promulge actul normativ.

Opozitia are din nou replica si, in eventualitatea in care legea va trece si de Cotroceni, presedintele este amenintat cu suspendarea. Aceasta apare mai mult ca o sperietoare, ca un strigat de disperare in desert din partea lui Ponta si Antonescu din moment ce pentru a fi pusa in practica trebuie sa treaca, la fel ca legea pensiilor, de doua obstacole majore: Parlamentul si Curtea Constitutionala. Si in Parlament am vazut cum numara doamna Anastase, iar la Curte balanta este inclinata mai mult decat evident in favoarea actualei puteri.

Antonescu: “Ii cer presedintelui sa nu promulge legea pensiilor”

Am asteptat cu foarte mult interes si speranta verdictul CC si am primit cu consternare acest verdict. Nu vreau sa fac mai multe comentarii pana la publicarea motivatiei oficiale. In acest moment o lege care este injusta, inechitabila, care afecteaza grav soarta catorva milioane de romani si care a fost votata intr-un mod fraudulos mai are o singura opreliste, si anume promulgarea de catre presedinte. Ii cer presedintelui sa nu promulge aceasta lege si sa o retrimita pentru a fi adoptata in conditii legale si morale.

PNL nu intra in greva parlamentara

Pentru prima data in 20 ani la nivelul Parlamentului se incalca vointa electoratului roman. S-a pus problema unei greve parlamentare, a unei retrageri, dar nu dorim sa facem asa ceva. Avem obligatia sa ne batem pe campul de bataie a Parlamentului, desi aceasta insitutie este decredibilizata de actiuni precum cele ale Robertei Anastase.

Vom incerca orice pentru a dobori acest guvern si a schimba legea pensiilor, daca aceasta lege nedreapta va fi promulgata acum.

Asteptam si raspunsul instantelor judiciare cu privire la faptele de natura penala ale Robertei Anastase si a lui Sever Voinescu. Pana atunci ramanem in Parlament sa ne batem cu instrumentul democratic al motiunii de cenzura impotriva acestui guvern.

Nu doresc sa vorbesc despre Presedinte. Este o zi trista in viata domniei sale si ii urez inca o data condoleante. Ii cerem doar sa nu promulge legea si sa o trimita inapoi in Parlament.

Tags: , , , , , , , ,

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza