Menu
0 Comments

Halloween-ul nostru cel de toate zilele

 

Cata dreptate avea Maiorescu in privinta formelor fara fond. Se pare ca ne urmareste obsesiv acest talent aproape grotesc de a copia, imita sau plagia, spuneti-i cum vreti. Asa se intampla si cu acest Halloween, o sarbatoare care isi are originile in Statele Unite, Canada, Marea Britanie si Irlanda, dar care in ultimii ani a fost preluata in masa de alte natiuni care au descoperit apa calda si Coca Cola ceva mai tarziu decat restul.

Si fiindca vorbeam ceva mai sus de grotesc sa intram mai adanc in subiect. La fel ca si in cazul Zilei Indragostitilor (un alt mestesug de tampenie inventata de americani, acesti adevarati maestri ai marketingului), Halloweenul invadeaza spatiul public, cultural si social, romanesc pe 30-31 octombrie.

Numeroase activitati, concerte, iesiri, puburi si cluburi pline. Toata lumea e animata de aceeasi idee: sa ne mascam, sa fim cat mai urati, cat mai grotesti, sa-i speriem pe restul ca doar e…Halloween. Lasand la o parte parerea negativa pe care o am fata de acest import total nepotrivit, ma gandesc dintr-o alta perspectiva.

Noi oamenii in general, si romanii in special, traim intr-un Halloween continuu. Fiecare avem cate o masca sau mai multe, unii suntem mai urati decat altii (pe interior) si cateodata tinem neaparat sa o aratam si la lumina zilei. Atunci de ce sa ne mai costumam si mascam in draci, vrajitoare sau morti de Halloween, cand aproape tot ce ne inconjoara e de fapt un infern permanent, cu scurte reprize ce e drept, timp in care ne schimbam mastile pentru a speria din nou.

Revenind de unde plecasem, vreau sa spun ca ma va interesa acest Halloween cu adevarat serios cand americanii din Alabama vor dansa calusul pe 24 iunie, iar englezii din Kent vor renunta la bere pentru tuica olteneasca de pruna. Pana atunci pentru mine ramane doar o forma fara fond imbracata intr-un marketing agresiv si obositor. In concluzie, o prosteala comerciala americana din familia Mos Craciun, Superman, Ziua Indragostitilor, Coca Cola de care nu ma simt in niciun fel atras. Si observati ca nici n-am intrat in detalii de ordin crestinesc. Cu alta ocazie.

Tags: ,

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.