Lenovo ThinkPad

Canonical a lansat pe 10 octombrie noua distributie a sistemului de operare LINUX Ubuntu, Maverick Meerkat dorindu-se a fi “zecele perfect” in materie de OS. De ce merita utilizat acest sistem in detrimentul Windowsului clasic? Vedeti mai jos raspunsul.

Daca as incepe sa trec in revista softuri, plusuri, avantaje si alte amanunte sunt convins ca as plictisi, ca pana la urma tot la clasicul si totalitarul Windows sa ramaneti multi dintre voi cei care cititi acest articol. In schimb am sa spun doua povesti, iar la final tragem impreuna concluzia.

Prima dintre ele dateaza din vara acestui an cand pe Yahoo Messenger circula un virus temut, care iti intra in casa (via PC) sub forma unei invitatii la click. Cum de regula casutele deschise veneau de la apropiati, tentatia nu putea fi tinuta in frau. Astfel, foarte multi utilizatori s-au infectat cu aceasta nebunie de virus, care odata instalat mai putea fi sters doar prin formatarea sistemului.

Eu, Cronicarul folosesc de aproape un an de zile (mai am putin si dau petrecere in acest sens) sistemul Ubuntu si, dupa cum probabil se stie deja, in LINUX virusii sunt la fel de prezenti precum este democratia reala in Coreea de Nord.

Bun. Intr-o seara cum navigam eu asa in deriva prin marele ocean virtual numit internet mi se deschide o astfel de casuta prin care sunt indemnat sa clickuiesc un link. Pe semne ca virusul ma cauta si atunci imi spun: hai sa-mi bat putin joc de el si cu ocazia asta testez si mitul ca pe LINUX nu exista virusi. Zis si facut. Dau click pe temutul link, sunt dus intr-o pagina a viermelui si acolo surpriza de proportii. Ce credeti ca-mi scrie virusul? (si acum reiau din memorie):

Ne pare rau, aplicatia nu a putut fi instalata pentru ca System 32 nu a fost gasit“. Cu alte cuvinte, dupa cum propabil multi stiti deja, virusii se instaleaza in acest fisier al Windows-ului sub forma unei aplicatii si odata intrat acolo incepe sa-si faca de cap.

La mine pauza. N-a gasit System 32 si nici n-avea cum din moment ce i-am dat peste bot cu LINUX Ubuntu. Asa ca mitul e real: pe LINUX nu exista (inca) virusi!

Nu virusi, nu programe antivirus

A doua dintre povestiri este legata tot de virusi si Ubuntu. Sun la Romtelecom sa rezolv o problema tehnica legata de conexiunea mea la internet. Domnisoara (cred) de la celalalt capat al firului, dupa ce imi preia problema si ma asigura ca va face tot posibilul sa fiu rezolvat in cel mai scurt timp, imi face o propunere pe care eu am considerat-o usor indecenta in contextul pe care vi l-am povestit mai sus.

Nu va suparati, dar avem o promotie la Norton Antivirus si pentru doar un euro pe luna va putem oferi o licenta valabila pentru… (aici n-am retinut cat, pentru ca deja imi pregateam raspunsul)”, spune domn’soara.

Da, sigur, interesata oferta, numai ca, stiti, eu nu folosesc Windows, ci LINUX Ubuntu, sistem care n-are nevoie de niciun antivirus, dar va multumesc oricum“, raspund eu plin de mine. (Dincolo pe fir se aude un usor oftat, dupa care ne-am luat la revedere, desi era clar ca nu ne vom vedea niciodata).

Concluzia la cele spuse pana acum e una singura: folositi cu incredere Ubuntu sau orice alta distributie LINUX pentru ca nu veti avea nicio secunda grija virusilor si nici nu veti fi nevoiti sa cumparati licente stupide de softuri antivirus sau, mai grav si complet in afara legii, sa le piratati.

photo credit: Cory M. Grenier