Menu
0 Comments

Vettel, noul campion mondial din Formula 1

RED BULL RACING
Creative Commons License photo credit: iragazzidiredbull

Germanul Sebastian Vettel este la cei 23 ani ai sai noul campion mondial al Formulei 1, tanarul pilot de la Red Bull-Renault terminand sezonul cu o victorie pe circuitul Yas Marina din Abu Dhabi.

Lider al campionatului inaintea ultimei curse din Emirate, Fernando Alonso a incheiat doar in pozitia a saptea, scapand printre degete al treilea titlu mondial pentru doar patru puncte.

Strategie brilianta pusa in scena de Red Bull, care l-au folosit drept momeala pe Webber, acesta din urma antrenandu-i pe cei doi echipieri de la Ferrari la o prima intrare timpurie la boxe.

Vettel a ramas mai multe tururi in pista, in timp ce Alonso a fost prins in pluton ca intr-un cleste, astfel ca ibericului i-a fost imposibil sa mai revina in partea superioara a ierarhiei.

Startul de cursa a fost unul foarte bun pentru Vettel si Hamilton, cei doi pastrandu-si pozitiile castigate in calificari. Al treilea pe grila, Alonso a cedat un loc in fata lui Button, coborand pe patru.

Dupa doar cateva viraje cursa a fost neutralizata dupa un accident provocat de Schumacher, care s-a rasucit pe pista fiind apoi percutat in plin de italianul Liuzzi. Ambii piloti au scapat nevatamati.

Cursa a fost reluata la intensitate maxima dupa cinci tururi de neutralizare, cu Vettel impunand ritmul optim. Hamilton s-a multumit sa ruleze in spatele germanului, in timp ce in spate Webber a fost prins ca intr-un cleste de pilotii Ferrari.

Cu tema precisa de a pune presiune pe australianul de la Red Bull, Massa a mers la limita in incercarea de a se mentine in trena lui Webber. Acesta din urma a fost primul pilot din grupul de frunte care a decis sa intre la boxe, coborand pana pe 16 in ierarhie.

Webber a fost urmat de cei doi piloti Ferrari, Alonso reusind sa se mentina in fata australianului, timp ce Massa a iesit in fata lui Alguersuari, pilotul Toro Rosso facandu-i viata un cosmar brazilianului.

Pe masura trecerii timpului si scurgerii tururilor programate a devenit tot mai clar ca Vettel nu va urma strategia coechipierului sau si ca manevra lui Webber a fost menita sa-i duca pe o pista gresita pe cei de la Ferrari.

Retrogradat in mijlocului plutonului in afara punctelor, Alonso s-a trezit singur intr-o zona a nimanui, cu incapatanatul rus Petrov in fata sa si cu Webber pe urmele sale in rolul de principal urmaritor.

In tot acest timp Vettel si-a vazut mai departe de cursa sa de regularitate, revenind la sefie imediat ce Button a efectuat la randul sau oprirea obligatorie.

Alonso a urcat in mod natural pana pe sapte, dar spaniolul avea nevoie de o clasare pe locul patru pentru a-l impiedica pe Vettel sa intre in posesia coroanei supreme. Fostul dublu campion mondial nu a reusit sa-l depaseasca sub niciun chip pe rusul Petrov, debutantul de la Renault aparandu-si pana la urma corect sansele, desi in multe ocazii a lasat impresia ca ar fi si el implicat direct in lupta pentru titlu.

La finalul cursei pe podium au urcat Vettel, Hamilton si Button, in timp ce Alonso a vazut steagul in patratele din pozitia a saptea, fapt care a certificat dobandirea titlului mondial de catre pilotul german de la Red Bull.

In varsta de doar 23 ani si patru luni, Vettel devine cel mai tanar campion mondial din istorie, germanul impunandu-se pentru doar patru puncte in fata unui Alonso care a ratat de putin al treilea campionat din cariera, dupa cele obtinute in 2005 si 2006.

Tags: , , , ,

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.