Menu
0 Comments

Craciunul de ieri, Craciunul de azi

Christmas tree lights II
Creative Commons License photo credit: Shandi-lee

In esenta, Craciunul este cea mai mare sarbatoare a crestinatatii. Nasterea Domnului ar trebui sa fie pentru fiecare dintre noi un moment de maxima incarcatura emotionala. Este punctul de sprijin al fiecarui crestin, mai mult sau mai putin practicant in viata cotidiana.

Punerea in scena a traditiilor care au razbit de-a lungul anilor, colindele specifice fiecarei zone si, nu in ultimul rand, un motiv in plus de a fi alaturi de persoanele apropiate, de familie, de prieteni. Acesta ar fi Craciunul romanesc. Religiozitate amestecata cu traditia locului plus aspectul familial.

Ceea ce vedem insa in toata luna decembrie depaseste toate aceste sfere de interes. Craciunul de azi este, din pacate, o mare afacere. S-a pierdut esenta si oamenii se gandesc tot mai putin la caracterul religios al acestei sarbatori. Nu ne mai gandim la Nasterea Domnului, ci il asteptam pe Mos Craciun, acest personaj imaginat de o industrie a marketingului foarte bine pusa la punct.

Suntem o societate de consum si, prin urmare, Craciunul este potrivit mecanismelor de functionare a acesteia unul dintre cele mai bune momente pentru maximizarea profitului celor implicati in toata aceasta afacere. Este practic aceeasi reteta pe care o vedem pusa in practica si in alte cateva momente, precum Valentine’s Day, Iepurasul de Paste sau Halloweenul de import.

Este trist ca se vorbeste mai mult de Mos Craciun decat de Hristos si nasterea Sa, intreaga sarbatoare a crestinatatii fiind intru-catva pervertita pe altarul ideii de negot.

S-a ajuns cu aceasta nebunie atat de departe incat jurnale de stiri sunt deschise cu informatii despre traseul imaginar al lui Mos Craciun tras de reni din Laponia peste intreg Mapamondul (!).

Craciunul ar trebui sa fie pentru fiecare dintre noi un moment de mare incarcatura emotionala, in care sa ne (re)inventam ca oameni in tentativa de a fi mai buni, mai curati si mai cinstiti fata de apropiatii nostri si fata de noi insine.

Un Craciun fericit tuturor, cu sanatate si bucurie in suflete!

Tags: , , , ,

1 thought on “Craciunul de ieri, Craciunul de azi”

  1. roxana says:

    s-a pierdut de mult adevarata semnificatie si esenta a Craciunului, e trist. Prin unele parti nici nu se mai merge cu colindul, in Bucuresti colindele suna a manele. Reportajele de la TV din preajma Craciunului sunt cele mai graitoare: “-Si ce faceti de Craciun?” “-Aaaa, de Craciun bem, mancam!”. Asta se sarbatoreste pe 25 decembrie: Festivalul Mancarii si al Bauturii. Simbolul Craciunului a ajuns sa fie Mos Craciun, care e batran si nu vrea sa mai fie singur, acum are si Craciunite, face surf pe nu stiu ce plaja din Australia. In doi, trei ani se va ivi si intrebarea: “Cine e Isus Hristos? e vreo vedeta autohtona???”
    Asta a ajuns sa fie lumea in care traim, bine ca n-avem mai multe.

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.