Menu
0 Comments

Ofensiva de imagine a Rusiei prin sport

Moscow
Creative Commons License photo credit: josef.stuefer

Francis Fukuyama prognoza eronat in 1989 ca sfarsitul comunismului este sinonim cu sfarsitul istoriei, altfel spus victoria liberalismului reprezentand nimic altceva decat “universalizarea democratiei liberale ca forma finala de guvernare”.

Federatia Rusa, urmasa de jure a defunctei Uniuni Sovietice, este cel mai bun exemplu ca istoria continua sa se scrie si sa se rescrie regenerandu-se din mers.

Razboiul Rece a luat sfarsit, dar chiar si asa bipolaritatea continua sa existe. Cursa nebuna a inarmarilor sau pericolul nuclear au fost inlocuite treptat cu goana la fel de tumultuoasa pentru asigurarea intaietatii in sectorul energetic sau prin asigurarea unei vizibilitati globale apeland la sport.

Rusia a inteles ca lumea s-a schimbat, adaptandu-se la noile tendinte. Sub obladuirea lui Vladimir Putin, Kremlinul si-a consolidat mai intai pozitia dominanta in zona energetica prin ridicarea acestui stat in stat numit Gazprom. Marele gigant al economiei ruse este instrumentul perfect prin care Rusia controleaza rezervele de gaze naturale si petrol din Asia Centrala si Caucaz, transportul acestora spre Europa (vezi proiectul South Stream) si, cel mai important, impune pozitia dominanta fata de statele europene dependente de gazul rusesc (de notorietate sunt episoadele cand Rusia a inchis robinetul in plina iarna si jumatate de continent a inghetat instant).

Abil conducator si bun strateg, Putin a mai inteles un lucru, si anume ca reafirmarea Rusiei ca mare putere se poate face si prin sport. Astfel, marea putere de la rasarit a investit masiv in proiecte pe termen lung, reusind trei mari lovituri de imagine.

Mai intai localitatea Soci a obtinut din partea Comitetului International Olimpic organizarea Jocurilor de Iarna din 2014, pentru ca mai apoi executivul de la Moscova sa bata palma cu Bernie Ecclestone (boss-ul Formulei 1) pentru organizarea, incepand cu anul 2015, a unui Mare Premiu in aceeasi localitate chiar in interiorul satului olimpic. Primul rus deja a debutat in Marele Circ in persoana lui Vitaly Petrov, iar sustinerea de catre Lada a proiectului Renault a fost doar un pas pregatitor pentru aparitia primei echipe rusesti. Marussia Motors a preluat pachetul majoritar al echipei Virgin Racing, astfel ca Rusia va avea incepand cu sezonul 2011 o echipa proprie in cel mai important campionat automobilistic.

Ultima lovitura in materie de imagine o reprezinta obtinerea dreptului de organizare a Cupei Mondiale de fotbal din anul 2018. Rusia s-a aflat in competitie directa cu Anglia, Spania/Portugalia si Belgia/Olanda. Pe langa succesul propriu-zis, unul de altfel asteptat, Rusia a mai punctat o data in plus la capitolul imagine in competitia directa cu Statele Unite (daca tinem cont de realitatea unui asa zis razboi rece postcomunist), aceasta din urma ratand organizarea Cupei Mondiale din 2022 in fata Qatarului.

In timp ce Putin merge la Zurich pentru a se intalni cu mai marii FIFA (acest organism cu o influenta in lumea fotbalului care rivalizeaza cu cea a ONU in lumea geopoliticii mondiale), presedintele american Barack Obama a mai primit o lovitura, dupa ce orasul Chicago a ratat in urma cu un an obtinerea organizarii Jocurilor Olimpice de Vara din 2016 in fata metropolei braziliene Rio de Janeiro.

Pe langa imensul capital de imagine obtinut de Federatia Rusa in urma celor trei mai evenimente care urmeaza a fi organizate, nu este de neglijat nici factorul economic. Pentru toate aceste competitii este nevoie de o infrastructura de ultima generatie, iar pentru ridicarea acesteia se vor bate mari companii din intreaga lume. Aceasta inseamna invariabil investitii masive, capital degajat in piata, locuri de munca pentru rusul de rand, cresterea nivelului de trai. Odata terminate investitiile si incepute intrecerile locul constructorilor va fi luat de suporteri si spectatori de pe intreg mapamondul, iar acestia nu vin cu buzunarele goale. Se vor caza in hotelurile Rusiei, vor plati in ruble consumatiile facute si aceasta se va reflecta in economia tarii. Cu alte cuvinte, Rusia si-a asigurat viitorul cel putin pentru urmatorii 15-20 ani doar din investitiile care se vor face si tot afluxul de turisti rezultati din adunarea celor trei mari competitii sportive.

Tags: , , ,

1 thought on “Ofensiva de imagine a Rusiei prin sport”

 1. Valix says:

  URSS-ul si mai apoi Federatia Rusa a fost intotdeauna un jucator important, daca nu chiar cel mai important. Degeaba se bat cu caramida in piept americanii, toata zona Balcanica este sub controlul Rusiei, indiferent de NATO, bazele americane sau scutul antiracheta.
  Lasand la o parte puterea economica si militara, Rusia a dat umanitatii si unii dintre cei mai marei filozofi, poeti, compozitori, scriitori.
  Ce ar fi fost lumea fara Tolstoi, Dostoievski, Cehov, Rahmaninov, Ceaikovski si pot continua lista .
  Deci nu numai ca Rusia nu e de neglijat, ci mai mult decat atat, deciziile sportive si economice nu trebuie sa mire pe nimeni.

  In lumea auto, firma Opel a fost salvata de faliment dupa ce concernul de care apatinea, adica GM a dat faliment, de catre statul german, firma de componente auto Magna si banca rusa Sherbank.
  Sustinerea proiectului Renault de catre Lada este normala, atata timp cat Renault detine procentul majoritar din Autovaz, producatorul Lada.
  Ma mir ca nu au aparut inca, Lada by Renault, cum se intampla acum cu Dacia.

  In lumea sportiva, Rusia a fost intotdeauna o forta. Gimnastica, patinajul artistic, schiul sunt numai unele dintre disciplinele in care rusii au excelat intotdeauna.

  Asa ca, in sprijinul a ceea ce spui tu despre cat de bine stiu rusii sa-si faca imagine, eu nu pot sa adaug decat ca au si de ce si mai ales cu ce. Este meritul lor si in consecinta ii felicit.

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza