Menu
0 Comments

Pepsi a cucerit Rusia prin cumpararea Wimm-Bill-Dann

PEPSI
Creative Commons License photo credit: Marylise Doctrinal

Pe langa afinitatea traditionala pe care o au pentru vodka, rusii au dezvoltat de-a lungul timpului o placere din a bea Pepsi, iar preluarea de catre PEPSICO a celei mai mari companii de bauturi racoritoare carbogazoase din Rusia, Wimm-Bill-Dann, vine sa intareasca pozitia dominanta a grupului american pe imensia piata rusa.

Potrivit prestigiosului The Economist, PEPSICO a achizitionat 66 la suta din pachetul de actiuni al Wimm-Bill-Dann pentru suma de 3.8 miliarde dolari, Rusia devenind astfel a doua piata ca desfacere dupa cea americana.

Numele companiei ruse surprinde prin rezonantele sale sportive, fondatorul acesteia, Sergei Plastinin, fiind un mare fan al tenisului si astfel numele firmei a fost dat dupa celebrul turneu de la Wimbledon.

De notat ca in cursa pentru preluarea pachetului majoritar al Wimm-Bill-Dann s-au aflat si francezii de la Danone, care au detinut pana in acest an 18 la suta din actiunile companiei. Simtind probabil ca nu au nicio sansa in fata PEPSICO, cei de la Danone si-au vandut partea de actiuni in luna august a acestui an, ramanand totusi pe piata rusa prin cumpararea Unimilk, de asemenea o importanta companie rusa din domeniul produselor lactate.

In aceste conditii, Pepsi detine 40 la suta din piata rusa a bauturilor carbogazoase, in timp ce concurentul Coca-Cola ramane la cota a 30 de procente, dupa ce la inceputul acestui an a achizitionat Nidan, o firma rusa cu nume in aceasta industrie a licorilor racoritoare.

The Economist, citat la inceputul materialului, face o interesanta intoarcere in timp pentru a arata legatura prezenta deloc intamplatoare intre PEPSICO si conducerea de la Kremlin. Se intampla in 1959 cand Nikita Hrusciov (secretarul general al PCUS) a degustat, in premiera, la Expozitia Americana din Moscova, un pahar de Pepsi chiar in prezenta lui Richard Nixon, pe atunci presedintele Statelor Unite.

In imaginea prezentata de The Economist apare si un anume Donald Kendall, un tanar directoras caruia ii revenise datoria de a-i turna in pahar lui Hrusciov ca un veritabil chelner. Acum, peste ani, acelasi personaj este mai marele PEPSICO si cel care a batut palma cu insusi Vladimir Putin, premierul si nu presedintele Rusiei asa cum au scris initial cei de la Economist.

Probabil ca, pe principiul ‘gura pacatosului adevar graieste’, stiu ei ce stiu in privinta viitoarelor alegeri prezidentiale din Federatia Rusa.

Tags: , ,

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza