Ciclism

Alberto Contador, suspendat un an pentru dopaj

Verdictul Federatiei Spaniole de Ciclism in cazul Contador a fost dat publicitatii, miercuri seara, federalii de la Madrid dictand impotriva rutierului o suspendare de un an, care atrage dupa sine si deposedarea acestuia de tricoul galben castigat in 2010 la Paris.

Alberto Contador
photo credit: Ian Joyce

Alberto Contador a fost gasit vinovat de dopaj, dupa ce in urmele prelevate de la acesta in timpul ultimei editii a Marii Bucle au fost depistate urme de clenbuterol, substanta aflata pe lista interzisa a Agentiei Mondiale Anti-Doping, informeaza publicata El Pais, citata de mai multe site-uri de specialitate.

Contador va pierde la masa verde tricoul galben castigat in 2010, iar victoria ii va fi atribuita luxemburghezului Andy Schleck. Se intampla pentru a doua oara in istoria Turului Frantei cand invingatorul este deposedat de titlu in urma unui caz de dopaj.

Un lucru similar a mai avut loc in 2006, atunci cand americanul Floyd Landis a fost depistat pozitiv cu testosteron, victoria fiindu-i atribuita spaniolului Oscar Pereiro Sio.

Ciclistul care semnase pentru 2011 cu echipa Saxo Bank are la dispozitie zece zile pentru a face apel, dupa ce inca de la inceputul scandalului de dopaj si-a sustinut nevinovatia pe toate canalele media.

Uniunea Ciclista Internationala il suspendase pe Contador cu titlu provizoriu inca din luna septembrie, dosarul fiind trimis catre Comisia Disciplinara din cadrul Federatiei Spaniole de Ciclism.

De urmarit reactia Uniunii Cicliste Internationale si a Agentiei Mondiale Anti-Doping care au anuntat ca vor inainta dosarul Contador la Tribunalul pentru Arbitraj Sportiv de la Lausanne in eventualitatea in care sportivul spaniol va primi o suspendare mai mica de doi ani.

Intr-un caz similar cu al lui Contador, ciclistul chinez Fuyu Li de la echipa RadioSchack a primit o suspendare de doi ani pentru folosirea clenbuterolului, substanta care ajuta la cresterea masei musculare.

Potrivit publicatiei El Pais, suspendarea lui Contador este calculata incepand cu 24 august 2010, data la care ciclistul a primit notificarea depistarii pozitive.

Astfel sezonul 2011 este compromis in ceea ce priveste participarea in cele trei Mari Tururi, singura sansa a lui Contador de a reveni pe sosea la cel mai inalt nivel fiind Campionatul Mondial.

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza