Menu
0 Comments

Ding, castigatorul Mastersului de la Londra

white in color
Creative Commons License photo credit: Mikeip

China are motive de mandrie dupa ce Ding Junhui si Marco Fu si-au disputat, duminica, titlul la Mastersul gadzduit de Wembley Arena din Londra. Castig de cauza dupa 14 din totalul de 19 jocuri programate a avut Ding, care s-a impus in fata conationalului sau cu 10-4, obtinand astfel primul titlu in prestigiosul turneu.

Cu zece ani mai tanar decat oponentul sau, Ding (23 ani) a inceput mai bine finala si s-a distantat la 2-0, in urma unor break-uri de 130 si 74 de puncte.

Fu a raspuns la randul sau cu un break de 80 de punctul in jocul al treilea, dar Ding a mentinut avansul intrand in avantaj la pauza primei sesiuni.

S-a facut 4-1 imediat dupa reluarea jocului, Fu limitand din nou diferenta la doar doua jocuri cu un break de 82 de puncte.

Ultimele doua jocuri ale sesiunii inaugurale i-au revenit insa lui Ding, care a intrat la cabine cu un linistitor 6-2 in urma a doua break-uri de peste 60 de puncte.

Sesiunea decisiva a finalei a debutat cu un Marco Fu dispus sa revina in meci, jucatorul de 33 ani originar din Hong Kong castigand primele doua frame-uri ale reprizei.

Un break de 69 urmat de un altul de 56 au facut ca diferenta dintre cei doi jucatori chinezi sa fie din nou de doua frame-uri in favoarea lui Ding.

Momentul decisiv al finalei s-a consumat in jocul al unsprezecelea, cand Fu a avut sansa apropierii la un singur frame, dar in loc sa joace pe buzunar bila roz a preferat o lovitura prin care sa blocheze bila neagra. Ding a revenit la masa lasandu-l in snooker pe Fu, care a comis un fault trimitand bila alba in buzunarul verde si astfel scorul a devenit 7-4 in loc de 6-5.

Ding a renascut dupa acest moment psihologic si a redevenit jucatorul precis din prima sesiune, depasind startul mai dificil de sesiune. Ecartul de patru jocuri a fost refacut inaintea ultimei pauze si pana la final Fu nu a mai avut replica.

“Sunt bucuros ca l-am intalnit pe Marco in finala. Cred ca sunt mai bun, simt jocul mai bine si am o mai mare experienta fata de finala pierduta in urma cu patru ani. Vreau si imi doresc sa castig si titlul de campion mondial”, a spus Ding imediat dupa incheierea finalei care i-a adus, pe langa prestigiosul trofeu, si un cec in valoare de 150.000 de lire sterline.

Ding Junhui devine astfel primul chinez care se impune la Masters si totodata primul jucator din afara Europei, dupa canadianul Cliff Thorborn in 1986, care isi adjudeca titlul.

Pentru Ding a fost a doua finala din cariera la Masters, dupa cea pierduta in fata lui Ronnie O’Sullivan in 2007, scor 10-3. Ding a resimtit la vremea respectiva presiunea din Wembley Arena, fiind la un pas sa renunte in lacrimi inainte de terminarea partidei.

In alta ordine de idei, Ding Junhui este doar al doilea jucator din istorie, si cel mai tanar, care a izbutit break-ul maxim la Masters. S-a intamplat in 2007 contra lui Anthony Hamilton pe cand Ding avea doar 19 ani.

Tags: , , , ,

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.