Menu
0 Comments

Obligativitatea anvelopelor de iarna. Cat precautie si cat afacerea Guvernului?

40/365: The Storm
Creative Commons License photo credit: The Cleveland Kid

Soselele sunt pline de gropi. Este o realitate. Uneori traversarea Bucurestiului devine un cosmar de nedescris pentru ca semafoarele sunt prost corelate, spre deloc, sau ca unii soferi si-au obtinut permisul de conducere trecand, vorba aceea, ca gasca prin apa. Acestea sunt alte doua realitati.

Ca iarna se intampla sa mai si ninga, iar drumurile sa devina greoaie, tine de factorul climatologic si n-avem nimic de obiectat. Dar cand statul vine si iti baga pe gat tot felul de ordonante nascocite peste noapte si tu, cetateanul cu drept de vot, platitor de taxe si impozite, trebuie sa executi dispozitia fara sa fii macar intrebat intr-un fel sau altul, atunci chiar avem o problema. Inca una in plus.

Asa se intampla in cazul ordonantei guvernamentale prin care echiparea masinilor cu anvelope de iarna devine obligatorie de la inceputul lunii noiembrie 2011. Sa nu-si imagineze cineva ca nu mai poate guvernul de starea drumurilor si de reducerea numarului de accidente cauzate, vezi Doamne, din pricina cauciucurilor de vara. Noua dispozitie are la baza ratiuni economice cat se poate de transparente.

Mai intai sunt banii din cuantumul amenzilor, care se vor da cu siguranta din belsug tinand cont ca nu foarte multi isi vor permite luxul de a trece pe anvelope de sezon. Intre 2.500 si 4.000 de RON se precizeaza in ordonanta. Sume exagerate tinand cont de taierile bugetare si de slabiciunea economica existenta in acest moment in tara.

Apoi avem banii rezultati din vanzarea respectivelor anvelope de iarna sau all season, sumele vehiculate cifrandu-se undeva in jurul valorii de 445 milioane de euro numai din TVA.

Intrebare oarecum retorica: ale cui vor fi companiile/firmele insarcinate cu importul si vanzarea respectivelor anvelope? Un raspuns cat se poate de normal ar fi urmatorul: ale cui trebuie sa fie!

Asadar, dragi guvernanti care ne purtati de grija prin introducerea acestei noi ordonante aberante, nu din cauza cauciucurilor de vara stam ore intregi blocati in trafic iarna si suntem prosti de dam in gropile pe care voi aveti grija sa le astupati primavara pentru a se face la loc toamna.

Inainte de a introduce norme noi si taxe suplimentare, mai bine v-ati ingriji sa asigurati un nivel de trai decent, locuri de munca platite la nivel european si sosele pe masura pretului unei anvelope noi, fie de iarna sau vara.

Sa nu intram in detalii tehnice si sa spunem ca un cauciuc de iarna rulat pe o sosea uscata se deterioreaza mult mai repede decat unul asa numit de vara. Concluzia este foarte simpla: ai masina si vrei sa iesi cu ea pe zapada, atunci iti asumi si riscul de a ramane blocat pe stradutele dintre blocuri. Si asta nu pentru ca ai avea sau nu cauciucuri de iarna/vara, ci pentru ca niciodata, dar niciodata, aceste strazi adiacente nu au vazut pe ele utilaj de deszapezire.

Bine ca suntem destepti la bagat pe gat ordonante si la stat cu chitantierul de amenzi in mana.

Tags: , , , , ,

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza