Ciclism

Pietropoli, victorios in prima etapa europeana a sezonului

Sezonul european de ciclism a fost deschis, vineri, de prima etapa a Turului Reggio Calabria, competitie care se va desfasura de-a lungul a trei zile in regiunea cu acelasi nume din sudul Italiei.

Lampre - N.G.C (ITA)
(CC) www.flickr.com/photos/owenjb

La finalul celor 164 de kilometri, programati intre Melito si Catanzaro, victoria de etapa i-a revenit italianului Daniele Pietropoli (Lampre), care i-a invins la sprint pe conationalul sau Fabio Taborre (Acqua & Sapone) si pe columbianul Jose Serpa (Androni).

Etapa a fost animata inca de la kilometrul 13 de o evadare in doi, neo-profesionistul Federico Rochetti (De Rosa-Flaminia) si ucraineanul Vitaly Kondrut (Lampre) testand vigilenta plutonului in debut de sezon.

Grupul masiv de rutieri nu a reactionat intr-o prima faza, astfel ca avansul celor doi fugari a ajuns la 9 minute si 40 de secunde la borna cu numarul 39. Pe masura apropierii finalului de etapa, fraiele cursei au fost preluate de echipele interesate de un eventual final decis la sprint, formatiile Liquigas, Acqua & Saponie si Farnese-Neri contribuind decisiv la prinderea evadatilor.

Momentul decisiv pentru Rochetti si Kondrut s-a produs cu 15 kilometri inaintea finalului, ultima partea a mansei fiind parcursa in mare viteza, fara nicio speranta pentru constituirea unei alte evadari.

In varsta de 31 ani, Pietropoli s-a dovedit a fi cel mai puternic dintre sprinteri, ciclistul originar din Verona trecandu-si in palmares prima victorie dupa aproape doi ani. Ultima reusita a lui Pietropoli data din 5 aprilie 2009, cand si-a adjudecat Saptamana Lombarda la general.

De retinut ca pe locul sase la finalul etapei s-a clasat germanul Stefan Schumacher, ciclist revenit in septembrie 2010 dupa suspendarea de doi ani pentru dopaj. Fostul rutier al defunctei formatii Gerolstainer alearga in prezent pentru echipa continentala Miche, alaturi de care si-a facut incalzirea in ultima parte a sezonului trecut in sase curse de o zi pe teritoriul Italiei.

Printre numele cu greutate aliniate la startul cursei se numara si Damiano Cunego, castigator al Turului Italiei in 2004. Liderul formatiei Lampre s-a clasat pe locul al 33-lea, cu o intarziere de 43 de secunde fata de invingator.

Sambata este programata a doua etapa a Turului Reggio Calabria, ciclistii avand de parcurs 196.3 kilometri intre Soverato si Vibo Valentia. Cursa se va incheia, duminica, dupa o mansa de 171.9 borne intre Pizzo Calabro si Reggio Calabria.

Pentru imagini de la prima etapa a Turului Reggio Calabria apasati aici.

Vedeti mai jos ultimii kilometri ai etapei:

Clasamentul de etapa:

1 Daniele Pietropolli (Ita) Lampre – ISD 4:02:08   2 Fabio Taborre (Ita) Acqua & Sapone  3 Jose Rodolfo Serpa Perez (Col) Androni Giocattoli     4 Fortunato Baliani (Ita) d’Angelo & Antenucci – Nippo     5 Damiano Caruso (Ita) Liquigas-Cannondale     6 Stefan Schumacher (Ger) Miche     7 Alessandro Proni (Ita) Acqua & Sapone     8 Francesco Gavazzi (Ita) Lampre – ISD 0:00:05   9 Vladimir Kerkez (Slo) Sava     10 Daniel Oss (Ita) Liquigas-Cannondale

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza