Diverse

Prezentarea editiei a 15-a a Cupei Asiei

A 15-a editie a Cupei Asiei a debutat, vineri, la Doha, stadionul Khalifa International urmand a gazdui intalnirea dintre echipa gazda Qatar si Uzbekistan.

finish! clap clap! woohoo!
photo credit: nadi0

Cea mai importanta intrecere a fotbalului asiatic se va desfasura intre 7 si 29 ianuarie in Qatar, micutul stat din Golf realizand astfel o buna repetitie inaintea Cupei Mondiale din 2022.

Pentru Qatar este a treia competitie majora organizata, dupa Campionatul Mondial sub 20 ani din 1995 si Jocurile Asiatice din 2006.

Componenta grupelor:

Grupa A – Qatar, Kuweit, China, Uzbekistan

Grupa B – Arabia Saudita, Japonia, Iordania, Siria

Grupa C – Coreea de Sud, India, Australia, Bahrain

Grupa D – Irak, Coreea de Nord, Emiratele Arabe Unite

De-a lungul anilor cele mai multe titluri au fost obtinute de Japonia, Arabia Saudita si Iran (fiecare avand trei trofee), pe lista laureatelor urmand Coreea de Sud si Iran (ambele cu doua titluri), Israel, Kuweit si Irak avand cate o reusita.

Campioana en-titre este nationala Irakului, care s-a impus in fata Arabiei Saudite, scor 1-0, in finala turneului din 2007.

Printre vedetele prezente in Qatar pentru Cupa Asiei se numara Ji Sun Park (Manchester United), Keisuke Kagawa (Borussia Dortmund), Shinji Honda (CSKA Moscova), Tim Cahill (Everton), Mark Schwarzer (Fulham), Jong Tae-Se (Bochum) sau Harry Kewell (Galatasaray).

Meciurile se vor desfasura pe cinci arene si in doua orase (Doha si Al Rayyan). Cel mai important stadion al competitiei este Khalifa din Doha (50.000 locuri), acesta urmand a gazdui atat meciuril de deschidere, cat si finala intrecerii. Celelalte arene sunt Al-Gharafa (Doha, 25.000 locuri), Ahmed bin Ali (Al Rayyan, 25.000 locuri), Qatar SC (Doha, 20.000 locuri) si Jassim bin Hamad (Doha, 17.000 locuri).

Dintre echipele participante, Coreea de Sud si Iran au cele mai multe prezente, cele doua luand parte la 11 din cele 14 editii anterioare. Urmeaza China (9), Kuweit (8)Qatar, EAU si Arabia Saudita (7), Japonia si Irak (6), Uzbekistan si Siria (4), Bahrain (3), Coreea de Nord si India (2), Australia si Iordania (1).

La aceasta editie a Cupei Asia vor oficia 12 arbitrii centrali si alti 24 de asistenti.

Romania este reprezentanta in competitie de Valeriu Tita, care este antrenorul principal al nationalei Siriei. In varsta de 44 an, Tita este originar din Turnu Severin si a mai pregatit in ultimii patru ani pe Al-Ittihad. La 21 decembrie 2010 a fost numit pe banca tehnica a echipei Siriei, unde l-a inlocuit pe sarbul Radomir Dukovic.

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza