Menu
0 Comments

Adresele IP, epuizate la 30 de ani de la alocarea primelor numere

Organizatia responsabila de supravegherea alocarii globale de adrese IP a distribuit joi, in cadrul unei ceremonii desfasurate la Miami, ultimul pachet de astfel de adrese disponibile. Cu o capacitate totala de 16,8 miliarde de numere de identificare, acesta a fost directionat catre registrul regional pentru Asia de Est, Australia si Insulele Pacificului.

IMG_3762.JPG
Creative Commons License photo credit: zanaca

La 30 de ani de la introducerea protocoalelor de tip IPv4, cele patru miliarde de combinatii disponibile au fost epuizate pe fondul exploziei gadgeturilor conectate la Internet, dar si a cresterii pe scara globala a utilizatorilor de servicii online.

In aceste conditii, vechile coduri numerice ale calculatoarelor vor fi inlocuite de tehnologia IPv6, conceputa in urma cu un deceniu si care, pe langa avantajul oferirii unui spatiu suplimentar, ofera si compatibilitate cu echipamentele sistemelor de configurare a 99% dintre utilizatorii de Internet.

Daca spatiul conferit de adresele IPv4 ar putea fi comparat cu o minge de golf, o masura potrivita pentru sistemul IPv6 ar fi soarele., a declarat John Curran, director general al American Registry for Internet Numbers (ARIN), una dintre cele cinci organizatii non-profit careia ii revine sarcina distribuirii adreselor de Internet pentru diverse regiuni ale lumii.

Reprezentand un cod unic de identificare alocat utilizatorilor de Internet in baza carora datele circula in retea de la un computer la altul, IPv6 este utilizat in prezent de doar 2% dintre website-urile existente pe piata, printre care se numera si Google sau Facebook. Pentru viitor, specialistii se asteapta la extinderea noii versiuni de protocoale si in randul site-urilor mai mici.

Tags: , , , ,

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza