Menu
0 Comments

Canonical a lansat versiunea Alpha 2 a sistemului 11.04 Natty Narwhal

Echipa lui Mark Stuttleworth a mai facut un pas spre definitivarea noului sistem de operare Ubbuntu Natty Narwhal, care va fi oficial lansat la finalul lunii aprilie, prin scoaterea spre testare de catre utilizatori a variantei Alpha 2.


Aceasta propune o serie de schimbari care incep deja sa creioneze aspectul si functionalitatea viitorului sistem, prin care Ubuntu va intra intr-o noua perioada de dezvoltare si promovare.

Printre noutatile aduse de Alpha 2 se numara inlocuirea pachetelor Open Office si Rhythmbox cu Libre Office si Banshee, acestea devenind aplicatii default in viitorul Ubuntu pe segmentul office si sound.

De asemenea, Firefox 4.0 Beta este noul web browser default, in timp ce Kernelul folosit este 2.6.38 RC2. Sunt aduse modificari si in ceea ce priveste partea grafica, X.org server 1.10 si Mesa 7.10 avand misiunea de a oferi un plus de viteza si stabilitate aplicatiilor video.

La capitolul noutati putem trece in revista si Ubuntu Software Center, cu posibilitatea de ratings pentru diferitele programe si scrierea de comentarii, cele doua optiuni fiind inspirate, fara doar si poate, din modelul propus de Linux Mint la precedentele doua editii.

Ubuntu Sound Menu, cu Banshee aplicatie default, ofera utilizatorilor posibilitatea de a-si organiza muzica in playlisturi, aceasta fiind o aplicatie foarte utila pentru cei pasionati sa-si gestioneze riguros fisierele muzicale.

Schimbari sunt si la Ubuntu One, aplicatia default de file sharing propusa in continuare de Canonical, aceasta venind cu o noua interfata grafica mult mai prietenoasa si atractiva si acelasi spatiu de stocare online de 2 GB. Personal am renuntat la Ubuntu One dupa ce am descoperit Dropbox, unde iti poti maximiza spatiul prin promovarea programului in randul prietenilor.

Odata cu lansarea noului Natty Narwhal dispare versiunea Netbook Edition, toate PC-urile urmand a suporta aceeasi varianta Desktop Edition. Aceasta pentru ca viitorul 11.04 a preluat interfata Unity de la variantele de notebook produse pana acum.

Nici nu au aparut bine primele doua variante Alpha ca in comunitatea Ubuntu au si aparut primele semne de intrebare cu privire la noua interfata Unity Propusa de Canonical.

Am testat aceasta Unity pe Ubuntu Maverick Netbook Edition si trebuie sa recunosc ca mi-a fost destul de greu sa ma obisnuiesc. Va fi un element major de noutate al noului Natty Narwhal, dar cu siguranta multi vor prefera sa foloseasca in continuare desktopul clasic de Ubuntu cu doua panel-uri.

Calendarul viitoarelor lansari arata astfel:

3 Martie – lansarea Alpha 3

31 Martie – aparitia versiunii Beta

21 Aprilie – apare varianta Release Candidate

28 Aprilie – se lanseaza oficial Ubuntu 11.04 Natty Narwhal

Tags: , , , , ,

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.