Menu
0 Comments

China a depasit Japonia in topul celor mai performante economii din lume. Romania pe locul 49

Ceea ce specialistii din domeniu anticipau inca de acum cativa ani s-a intamplat in 2010, China detronand Japonia de pe pozitia secunda a ierarhiei celor mai avansate economii din lume.

Potrivit cifrelor date publicitatii de Fondul Monetar International, China a inregistrat in ultimul an un Produs Intern Brut (PIB) de 5.879 miliarde de dolari, in timp ce Japonia s-a oprit la 5.474 miliarde de dolari.

Desi economia nipona a avut in 2010 o crestere sensibila de 3.9 procente, aceasta nu a fost de ajuns pentru a face fata asaltului Chinei care, pentru prima data in ultimii 42 de ani, a scos Japonia de pe pozitia secunda in topul economic mondial.

Principala cauza identificata pentru rasturnarea ierarhiei in defavoarea Japoniei o reprezinta deflatia inregistrata in ultimul trimestru al anului precedent, dar si intarirea yuanului chinezesc pe pietele din Asia.

In continuare Japonia ramane cu un PIB mai mare pe cap de locuitor, cifrat undeva in jurul valorii de 40.000 de dolari, insa China se poate mandri ca este principala piata de desfacere pentru produsele nipone, cu cinci procente peste exporturile catre Statele Unite.

Acestea din urma raman in fruntea ierarhiei economice si in 2010, cu un PIB de 14.624 de miliarde de dolari, doar Uniunea European per total depasind economia americana.

Cu toate acestea, perceptia populatiei americane (52 % dintre intervievatii unui sondaj comandat de Gallup) indica in prezent China drept principala economie a lumii.

Economistii prognozeaza ca o posibila schimbare de lider ar putea avea loc nu mai devreme de anul 2025, tinandu-se cont in aceasta estimare de ritmul de crestere din ultimul deceniu al economiei chineze.

Germania este cea mai puternica economie europeana, cu un PIB de 3.305 de miliarde de dolari. Urmeaza Franta cu 2.555 de miliarde, Marea Britanie cu 2.258 de miliarde si Italia cu de 2.036 miliarde. Rusia ocupa doar locul 10, cu 1.476 de miliarde. Vezi aici clasamentul complet.

Potrivit FMI, Romania este plasata pe locul 49 din 181 de natiuni listate in ierarhia dupa PIB, tara noastra fiind la stransa concurenta cu Pakistan, Algeria sau Peru. Romania este listata ca avand un PIB de doar 158 de miliarde de dolari.

Tags: , , , , , ,

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.