Rugby

Debut cu stangul pentru Romania in Cupa Europeana a Natiunilor

Reprezentativa de rugby a Romaniei a suferit un dus rece, sambata, la Lisabona, unde a pierdut pentru doar a treia oara in istorie in fata echipei Portugaliei. Lusitanii s-au impus cu 24-17 (24-3), trecandu-si in palmares cea mai importanta victorie in fata stejarilor, dupa ce in precedenta editie a Cupei Europene a Natiunilor obtinusera primele victorii, ambele la limita.

p9274274
Creative Commons License photo credit: hr.icio

Doar 49 de secunde au rezistat stejarii in fata portughezilor pe stadionul Universitario din Lisabona, o eroare defensiva ducand la o rapida si neasteptate deschidere de scor.

Pedro Silva a recuperat un balon in propria jumatate a tricolorilor si a reusit incercarea fara probleme. Joseph Gardener a transformat din pozitie ideala si tabela arata 7-0 dupa doar un minut efectiv de joc.

Danut Dumbrava a ratat in minutul 6 o lovitura de pedeapsa de la 49 de metri, pozitie centrala, pentru ca acelasi jucator sa puna primele puncte in dreptul Romaniei pe tabela de marcaj tot dintr-o faza fixa.

Romania a dominat inceputul meciului din punctul de vedere al posesiei, dar portughezii si-au mentinut avantajul de un eseu, dupa ce Gardener a transformat o lovitura de pedeapsa in minutul 16.

Lusitanii au echilibrat treptat jocul si au ocupat pozitii tot mai avansate in jumatatea stejarilor. Chiar si asa, al doilea eseu al gazdelor a venit tot pe fondul unei greseli in apararea stejarilor.

Antonio Aguillar a recuperat un balon in propria jumatate, in minutul 21, si nu s-a mai oprit cu mingea decat in terenul nostru de tinta. Gardener a transformat cu siguranta si tabela arata un neverosimil 17-3.

Scorul a capatat proportii ingrijoratoare pentru echipa Romaniei in minutul 26, cand Frederico Oliveira a reusit al treilea eseu al lusitanilor dupa un nou contraatac devastator. Scorul pauzei a fost stabilit de Gardener, care a transformat ultima incercare a echipei Portugaliei.

Capitanul tricolorilor Ovidiu Tonita a primit cartonas galben in finalul primei reprize, astfel ca stejarii au inceput partea secunda in inferioritate numerica.

Portughezii s-au multumit in partea secunda cu un joc de asteptare, dar echipa Romaniei nu a reusit sa sparga defensiva adversa decat in minutul 65, cand tanarul Ionel Cazan (21 ani) a patruns in viteza pe aripa dreapta. Dumbrava a transformat, reducand diferenta la 24-10.

Romania a presat in finalul meciului si Catalin Nicolae a marcat in prelungiri al doilea eseu, transformat de rezerva Florin Vlaicu. In pofida rezultatului negativ, echipa Romaniei a obtinut punctul bonus pentru ca a pierdut la limita de un eseu.

Celelalte doua rezultate din prima etapa a Cupei Europene a Natiunilor, editia 2010-2012:

SPANIA – RUSIA 24-28

GEORGIA – UCRAINA 62-3

Echipa Georgiei conduce in clasament, cu 5 puncte, urmata de Portugalia si Rusia, ambele cu 4 puncte. Spania si Romania au adunat cat un punct fiecare, in timp ce nou-promovata Ucraina este lanterna rosie cu zero in dreptul punctelor.

In urmatoarea etapa, programata pe 12 februarie, se vor desfasura urmatoarele partide:

UCRAINA – ROMANIA

GEORGIA – SPANIA

RUSIA – PORTUGALIA

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza