Superbike

Dubla pentru Checa la Phillip Island

Start lansat de sezon pentru spaniolul Carlos Checa, pilotul echipei Althea Ducati impunandu-se in ambele curse gazduite, duminica, de circuitul Phillip Island in prima runda a sezonului Mondialului de Superbike (WSBK).

Carlos Checa ESP
Creative Commons License photo credit: © limage.pt

Plecat din prima pozitie a grilei de start, Checa a avut probleme in debutul ambelor curse, dar a revenit rapid la conducere pe care nu avea sa o mai cedeze in drumul spre o dubla pe deplin meritata la Antipozi.

Campionul mondial en-titre Max Biaggi a avut cel mai bun start in prima mansa, dar italianul de la Aprilia s-a vazut repede depasit de irlandezul Eugene Laverty.

Debutantul de la Yamaha a condus dupa primul tur in fata veteranilor Checa si Biaggi, pentru ca in turul al doilea din cele 22 programate sa-i cedeze prima pozitie ‘matadorului’ de la Ducati.

Checa a deschis gazul la maxim si s-a facut nevazut in fruntea cursei, in timp ce Biaggi, Leon Haslam, Laverty si Marco Melandri au ramas sa se dueleze pentru podium..

Biaggi a rezolvat duelul cu Laverty in turul cinci, cand a trecut de irlandez la capatul liniei drepte, modelul Aprilia RSV4 dovedindu-si superioritate in fata Yamaha YZF-R1 in termeni de viteza pura.

Cum si ‘Imparatul Roman’ s-a distantat pe locul secund la un ecart important, Haslam, Laverty, Melandri si Johnny Rea au ramas sa-si dispute ultima pozitie a podiumului.

La prima cursa a carierei in WSBK, Melandri a aratat o forma extraordinara, amintind de pilotul care castiga titlul mondial la clasa 250cc a Motomondialului de Viteza in urma cu noua ani.

Cu rezultate modeste in ultimii ani de MotoGP, cand nu a reusit sa-si mai gaseasca ritmul la Ducati, Kawasaki si Honda, dupa ce in 2005 terminase pe locul al doilea la general, Melandri a facut la 28 ani pasul spre WSBK, unde a fost primit in echipa de uzina Yamaha, aceeasi care cucerea titlul suprem cu Ben Spies in 2009.

Melandri s-a batut ca un leu cu Haslam, insa vicecampionul din 2010 a reusit in cele din urma sa termine pe trei si sa aduca primul podium al sezonului pentru BMW.

Laverty a atacat si el furibund pe ultima linie dreapta a circuitului si i-a smuls in extremis pozitia a patra coechipierului sau Melandri, care astfel s-a resemnat cu pozitia a cincea in prima cursa a carierei de WSBK.

Veteranii MotoGP-ului au facut spectacol in cursa a doua

Haslam a pornit ca din tun cursa secunda de la Phillip Island, in timp ce Biaggi a fost marele perdant, coborand pana in mijlocului plutonului (locurile 8-9).

Checa i-a raspuns lui Haslam inca din primul tur, revenind la conducere, in timp ce Melandri si Laverty s-au insinuat in pozitiile trei, respectiv patru.

Duelul la varf a continuat cu o noua schimbare de lider, Checa fiind facut sandwich intre cei doi echipieri de la BMW Motorrad, Haslam si Corser.

Turul al treilea l-a adus din nou la conducere pe Checa, de aceasta data spaniolul aparandu-si cu succes prima pozitie, pe care nu avea sa o mai cedeze pana la final.

Biaggi a urcat pas cu pas in ierarhie, pana a ajuns in pozitia scunda cand mai erau 12 tururi de acoperit. Nu mai putin de sase piloti s-au implicat in lupta pentru ultimele doua trepte ale podiumului, cu Biaggi si Melandri printre cei mai agresivi competitori.

Cei doi italieni au readus in prim plan duelurile de odinioara purtate in cadrul clasei regina din Motomondialul de Viteza, oferind un spectacol bun pe rapidul circuitul australian.

Melandri a fost pilotul mai rapid in portiunea tehnica a traseului, dar Biaggi recupera diferenta pe linia dreapta din fata boxelor, unde Aprilia s-a dovedit net superioara modelului Yamaha.

311.6 km/h a fost viteza lui Biaggi la finalul liniei drepte la intrarea in ultimul tur, in timp ce Melandri a oprit acul kilometrajului la 310.7 km/h, la final diferenta dintre cei doi fiind de doar trei zecimi de secunda.

Rea a venit pe patru, cu Haslam si Leon Camier intregind topul sase, britanicul de la Aprilia reusind o cursa secunda foarte buna.

Clasamentul general arata astfel dupa prima runda a sezonului: 1.Checa 50 puncte, 2.Biaggi 40 puncte, 3.Melandri 27 puncte, 4.Haslam 27 puncte, 5.Fabrizio 18 puncte.

Scassa aduce victoria pentru Yamaha la Supersport

Italianul Luca Scassa a terminat invingator cursa clasei Supersport, echipierul de la Yamaha impunandu-se pentru doar (atentie!) 9 miimi de secunda in fata lui Broc Parkes de la Kawasaki.

Pe ultima treapta a podiumului a incheiat Sam Lowes (Honda), pentru ca David Salom (Kawasaki), pilotul plecat din pole position, sa termine doar pe patru.

Urmatoarea etapa a Mondialului de Superbike este programata pe 27 martie pe circuitul britanic de la Donington Park, unde Marco Melandri se va simti cu siguranta ca in propria sufragerie.

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza