Menu
0 Comments

Festivalul de la Berlin: doua filme romanesti in competitia scurtmetrajelor

A 61-a editie a Festivalului de Film de la Berlin, cel mai important dintre evenimentele genului din Europa, alaturi de Cannes si Venetia, a debutat joi, 10 februarie. In competitia pentru castigarea Ursului de Aur vor participa in acest an doua filme romanesti la categoria ‘Scurtmetraj’ – pelicula ‘15 iulie’, in regia lui Cristi Eftimie,  alaturi de ‘Apele tac’, realizat de Anca Miruna Lazarescu.

Berlinale 2010 604
Creative Commons License photo credit:  bloggingdagger

Distribuindu-i in rolurile principale pe Adrian Titieni si Lorena Andrada Zabrautanu, ‘15 iulie’ spune povestea a doi tineri care decid sa isi petreaca un weekend la Brasov.

Cealalta productie inscrisa in competitia cinefila, ‘Apele tac’ vorbeste despre fuga lui Gregor si Vali, care isi propun sa paraseasca tara trecand Dunarea inot catre partea sarba.

Plasandu-si actiunea in Romania anilor ‘80, filmul este o coproductie Filmallee-Germania, Strada Film, avandu-i in rolurile principale pe Toma Cuzin, Andi Vasluianu si Patricia Moga.

Pana in prezent, Romania a fost premiata pentru perspectivele deschise in cinematografie de patru ori in  cadrul Festivalului de Film de la Berlin.

Astfel, primul dintre trofeele Berlinale a fost cucerit in anul 1985 cu productia lui Dan Pita, ‘Pas in doi’, titlul revenindu-i 19 ani mai tarziu scurt-metrajului ‘Un cartus de Kent si un pachet de cafea’, regizat de Cristi Puiu.

Celor doua pelicule li se adauga in 2008 distinctia Goldener Bar, obtinuta de ‘O zi buna de plaja’, alaturi de productia lui Florin Serban, ‘Eu cand vreau sa fluier, fluier’, acesteia revenindu-i in anul recent incheiat marele premiu al juriului Festivalului International de Film de la Berlin, Ursul de Argint.

Printre prezentele inedite de pe scena festivalului se numara si Madonna, care va dezvalui in fata unui public de specialitate cateva imagini din propria productie ‘W.E.’, premiera acesteia urmand sa aiba loc in cadrul urmatoarei editii a Festivalului de la Cannes.

Anul in curs marcheaza, totodata, inscrierea filmelor 3D in competitia cinefila de la Berlin, printre acestea remarcandu-se productia franceza ‘Les contes de la nuit’, realizata de Michel Ocelot.

Avand drept scop ilustrarea noile tendinte cinematografice, a formulelor tehnice avangardiste, dar si oferirea exemplelor de cinematografie experimentala in sectiuni precum ‘Panorama’, ‘Forum’, ‘Berlinale Special’, ‘Perspectivele cinematografiei germane’, programul principal va reuni 22 de filme.

Dintre toate acestea, 16 vor intra in competitie pentru marele premiu – Ursul de Aur, respectiv Ursul de Argint. Filmele din competitie provin din: Argentina, Germania, Franta, Marea Britanie, Israel, Luxemburg, Mexic, Olanda, Austria, Polonia, Republica Coreea, Rusia, Elvetia, Turcia, Ucraina, Ungaria, Uruguay si SUA. 

Deschisa joi seara de westernul ‘True Grit’ al fratilor Coen si insumand 400 de productii cinematografice, editia din acest an a Festivalului de Film de la Berlin se va incheia pe 20 februarie.

Tags: , , , , , ,

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza