Menu
0 Comments

Libre Office inlocuieste suita Open Office in sistemele de operare Linux

Zilele proiectului Open Office par a fi numarate in conditiile in care Libre Office va inlocui suita Oracle din Software Center-ul Ubuntu incepand cu versiunea 11.04, care va fi lansata in luna aprilie a acestui an.

libre logo

Dar cum s-a ajuns la aceasta situatie, care este diferenta intre cele doua, de ce Libre Office este solutia viitorului in materie de soft liber pe acest segment si, cel mai important, cum se poate instala aceasta din urma pe un sistem de operare GNU Linux?

 • Istoria Open Office a inceput in 2000, cand compania Sun Microsystems a facut public codul sursa al propriului proiect Star Office, lansat in Germania la mijlocul anilor 80 si achizitionat ulterior de Sun. In aprilie 2002 apare Open Office 1.0, cel dintai proiect dezvoltat de Sun dupa filozofia open source. Acesta a fost sustinut timp de aproape un deceniu, pentru ca in toamna anului 2010 sa fie preluat sub aripa Oracle odata cu intregul Sun.
 • Momentul de ruptura s-a produs in 28 septembrie 2010, cand mai multi membri importanti ai proiectului OpenOffice.org au parasit Oracle si au creat The Document Foundation. Astfel a aparut Libre Office, o suita noua dedicata acestui segment de soft liber, care a avut ca punct de plecare codul sursa Open Office 3.
 • Cei de la Oracle au fost invitati sa participe la noul proiect si sa cedeze toate drepturile OpenOffice.org noului The Document Foundation, dar oferta a fost respinsa cu vehementa. Noul proiect Libre Office a castigat tot mai mult teren la capitolul sprijin in fata OOo, companiile Novell, Red Hat, Canonical (cea care produce Ubuntu) si chiar marele Google oferindu-si sustinerea.
 • Principala temere care a determinat ruperea in doua a OOo a avut la baza temerea mai multor membri cu privire la implicarea Oracle in sprijinerea proiectului pe viitor, aceasta avand o istorie nu tocmai pozitiva in privinta initiativelor open source. Oracle a ‘reusit’ contraperformanta de a inchide sistemul de operare Open Solaris lansat in 2008 de Sun la doar doi ani de la preluare.

La o prima vedere diferenta dintre Open Office si Libre Office nu este una evidenta, dar pentru a ne convinge mai bine despre acest aspect trebuie sa instalam noua suita. Cum se face acest lucru?

Desi anuntata ca aplicatie default pentru versiunea 11.04 a Ubuntu (Natty Narwhal), Libre Office poate fi instalata si pe sistemele de operare 10.04 (Lucid Lynx) si 10.10 (Maverick Meerkat), cat si pe altele care au la baza pachete Ubuntu, cum ar fi Linux Mint 9 si 10 etc, dupa cum se anunta aici membrii Forumului Ubuntu Romania.

O prima metoda este cea clasica, pe care o voi prezenta in randurile care urmeaza, urmand mai multi pasi dupa reteta de aici:

 1. Indepartarea OpenOffice.org din computer prin tastarea in Terminal a formulei sudo apt-get purge “openoffice*.*”
 2. Adaugarea PPA-ului necesari procesului de instalare al Libre Office prin comanda gksu add-apt-repository ppa:libreoffice/ppa
 3. Actualizarea sistemului tastand comanda gksu apt-get update
 4. Instalarea propriu-zisa a suitei Libre Office prin tastarea sudo apt-get install libreoffice libreoffice-gnome language-support-en

Dupa realizarea acestor patru pasi Libre Office va fi instalata in computer si la accesarea directa ar trebui sa apara urmatoarele ferestre:

Pentru cei care insa doresc pastrarea OpenOffice si rularea celor doua aplicatii in paralel, se pot urma pasii descrisi aici, prin descarcarea de pe site-ul oficial al pachetelor .deb dedicate fiecarei distributii de Linux.

In ceea ce ma priveste, am urmat prima metoda descrisa mai sus pe un sistem Linux Mint 9 (Isadora) si procesul a decurs foarte bine. Libre Office a inlocuit OpenOffice si la prima vedere alegerea pare a fi cea potrivita.

Printre modificarile vizibile la o prima vedere se numara spatiul mai mic ocupat pe disk, 323 Mb Libre Office fata de 414 Mb OpenOffice. Urmeaza memoria RAM consumata de Libre Office, care face aceasta aplicatie mai light decat predecesoarea sa si aceasta se simte la gradul de manevrabilitate pe sisteme mai putin generoase in resurse.

Tags: , , , , , ,

1 thought on “Libre Office inlocuieste suita Open Office in sistemele de operare Linux”

 1. vovo says:

  Microsoft is going down and we love this.
  Viitorul nu inseamna aplicatii pe bani ci inseamna ca totul sa fie free si mai ales sa fie opensource. Firmele mari nu inteleg asta si de aceea incet incet vor disparea indiferent ca sunt Microsoft sau Adobe. It’s all a matter of time.

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza