Ciclism

Markel Irizar, victorie la general in Turul Andaluziei

Nu multi sunt cei care au auzit de rutierul spaniol Markel Irizar pana la editia din acest an a Turului Andaluziei, una castigata de echipierul formatiei RadioShack cu un avans de o singura secunda in fata belgianului Jurgen Van Den Broeck.

Desi la startul cursei pe etape din sudul Spaniei s-au aliniat fratii Andy si Franck Schleck, americanul Levi Leipheimer sau germanul Andreas Kloden, cel care a captat atentia publicului a fost Markel Irizar.

Fara rezultate notabile in cei sase ani petrecuti in plutonul profesionist si cu o singura victorie obtinuta intr-o cursa de mai mica importanta in Franta (Tour du Poitou Charantes et de la Vienne), Irizar a fost surpriza echipei RadioSchack in Andaluzia.

Ciclistul care si-a petrecut primii cinci ani din cariera la echipa fanion a Tarii Bascilor. Euskaltel-Euskadi, a incheiat pe locul secund prima etapa a cursei andaluze, la egalitate de timp cu francezul Jimmy Engoulvent (Saur Sojasun).

Au urmat patru etape decise la sprint, dintre care doua in favoarea triplului campion mondial Oscar Freire (Rabobank), dar Irizar s-a instalat la conducerea cursei inca de la finalul mansei a doua pastrandu-si secunda avans pana la finalul intrecerii.

“Este incredibil. Sunt foarte fericit pentru obtinerea acestui succes si mai ales pentru felul in care toti ceilalti coechipieri au tras pentru mine”, a declarat Irizar dupa succesul Andaluzia.

Markel Irizar a trecut in urma cu noua ani printr-un moment de viata si de moarte, obtinand prima mare victorie a carierei prin invingerea unui cancer testicular la fel ca si americanul Lance Armstrong, cel care se afla in spatele echipei RadioShack.

“Multa lume credea ca Markel a fost transferat la echipa noastra doar pentru ca a avut aceeasi tip de boala ca si Lance. Am semnat cu Markel pentru ca este un bun ciclist, un contratimpist valoros si, inainte de toate, un excelent coechipier”, a declarat Johan Bruyneel, managerul echipei RadioShack.

In alta ordine de idei, luxemburghezul Andy Schleck (Leopard), al doilea la finalul Turului Frantei din 2010, a incheiat Turul Andaluziei pe pozitia a 81-a cu o intarziere de 24 de minute si 25 de secunde fata de Irizar.

Markel Irizar va putea fi urmarit la lucru in Paris-Nisa, cursa pe etape din circuitul UCI World Tour care se va desfasura intre 6 si 13 martie.

“Voi lua startul in Paris-Nisa si imi voi face treaba in cadrul echipei ca si pana acum. Incerc sa fac un bun prolog, dar ma voi pune cu mare placere in slujba coechipierilor mei Levi Leipheimer, Andreas Kloden si Jani Brajkovic”, a spus Irizar.

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza