Opinii

Otrava din pahar

E 102, E 951 sau E 621. Acestea nu sunt denumirile unor drumuri europene, asa cum s-ar parea la o privire aruncata succint, ci reprezinta codurile a trei dintre cele mai periculoase substante folosite in prepararea bauturilor carbogazoase.

Fotografie-0028
Creative Commons License photo credit: cronicar

De cele mai multe ori ignoranta este cea care ne impinge sa consumam pe scara aproape industriala produse din comert. Sub diverse etichete viu colorate, cu reproducerea a diverse sortimente de fructe, se ascund licori parfumate si aromate care te-ar putea trimite chiar si pentru o secunda cu gandul ca intreaga planeta sta pe un ocean de portocali, mandarini, kiwi si asa mai departe.

Aceeasi ignoranta ne impiedica sa aruncam o privire mai atenta asupra spatiului dedicat ingredientelor acestor bauturi racoritoare, fie ele carbogazoase sau naturale, asa cum intr-un mod eronat sunt prezentate publicului consumator. Dar daca printr-o intamplare avem curiozitatea sa trecem in revista lista acestor ingrediente, evident altele decat portocalele sau diversitatea fructelor, constatam cu stupoare ca in fata ochilor avem un veritabil manual de chimie.

Scriu aceste randuri din postura deloc fericita a unui, de acum, fost consumator de racoritoare carbogazoase si nu numai, care intr-o seara a avut curiozitatea si rabdarea sa extraga fiecare din ingredientele prezente pe eticheta unei astfel de bauturi de culoarea portocalei si sa le caute efectele pe Internet.

E-uri sunt multe. In spatele fiecarei denumiri chimice se ascunde un astfel de cod nociv. In randurile care urmeaza vreau sa va fac cunostinta cu trei astfel de substante. Le stiti cu siguranta, le-ati avut de multe ori in sticle sau pahare si, din nefericire, le-ati si consumat ca niste sinucigasi cu sange rece. Nu sunt cuvinte mari, ci doar exprimarea unei realitati triste la care luam parte in mod pasiv, jucand rolul de cobai intr-o imensa piata alimentara care testeaza pe propria noastra sanatate cei mai terifianti compusi chimici.

E 102, cunoscut si sub denumirea de Tatrazina, este un colorant artificial care se regaseste in majoritatea prajiturilor din comert, a cerealelor glazurate, in pestele afumat, icre, sosuri, branzeturi si lactate aromate. Consumat in cantitati mari si pe indelungate perioade de timp, acest aditiv afecteaza diferite organe interne, cu precadere ficatul si rinichii. Aceasta Tartrazina este responsabila, potrivit specialistilor din domeniul medical, atat pentru ADHD sau sindromul agitatiei permanente, cat si pentru numeroase forme de cancer.

E 951 sau Aspartam este un al doilea compus extrem de periculos pentru sanatatea noastra si pe care il intalnim in toate majoritatea sucurilor existente pe piata. In esenta un indulcitor, Aspartamul se afla la originea a peste 70 de tipuri de boli cancerigene. Acest E 951 este nelipsit din clasica guma de mestecat (acum ma gandesc cu groaza la cantitatea de guma Turbo pe care am mestecat-o in copilarie), produsele zaharoase si evident bauturile racoritoare. Trebuie stiut insa ca acest Aspartam duce la scaderea imunitatii organismului, incurajeaza aparitia bolilor pulmonare, precum si a infectiilor intestinale sau urinare. Acesta este folosit in combinatie cu alti aditivi periculosi pentru a-i fi ascuns gustul chimic, iar ca tinta a sa sunt bauturile asa numite ‘light’, care nu contin zahar.

Dar sa nu credem in mod eronat ca aceste E-uri periculoase pentru sanatate sunt intalnite doar in sucuri. Nu. Ele au raspandire diversa si acopera aproape toate segmentele domeniului alimentar.

Un bun exemplu in acest sens este E 621 sau Glumatatul de sodiu. Acesta este un aditiv alimentar care ne induce falsul gust placut in hamburgeri, pizza, paste, hotdog sau shaorma. Cu alte cuvinte, E 621 este parte integrata a intregului spectru al mancarurilor de tip fast food (aici Slava Domnului ca n-am intrat decat o singura data intr-un Mc si ca nu stiu ce este acela KFC sau Spring). Potrivit specialistilor din domeniul alimentar si medical, acest Glumatat de sodiu actioneaza atat la nivelul gustului, cat si al creierului uman, determinand in mod frecvent ameteli, dureri de cap sau greata. Cu alte cuvinte, acesta pacaleste celula nervoasa (neuronul) inducand false perceptii cu privire la gustul unui tip de aliment. De aici si pana la tot felul de dezechilibre fizice si psihice nu mai este decat un singur pas.

Trist si ingrijorator este ca suntem in continuare asediati cu astfel de produse si, cel mai revoltator, ca publicul tinta al producatorilor de ‘moarte lenta’, cum am hotarat sa denumesc bauturile si mancarurile nocive, este reprezentat de tinerii cu varsta cuprinsa intre 13 si 25 de ani!

Unii medici reclama prezenta aditivilor periculosi pentru organism in sucuri, mancaruri si tot felul de preparate, dar raman voci mute intr-o mare de nepasare, cinism si naivitate colectiva. Organismele sanitare si alimentare abilitate se fac ca nu vad, producatorii isi adauga in continuare profituri de ordinul sutelor si chiar a miliardelor de euro, iar consumatorii raman cobaii unui Gulag alimentar.

In speranta ca am tras un cat de mic semnal de alarma cu privire la gradul ridicat de periculozitate al aditivilor alimentari, ma retrag sa-mi pregatesc o limonada intr-un recipient de 500 ml, cu o lamaie si patru-cinci lingurite de miere naturala.

2 comments

  1. Si ce ai mentionat tu este o infima parte din chimicalele care sunt prezente in tot ceea ce mancam si bem. Chiar si legumele din piata sunt pline de nitrati si fosfati. Mai toti prducatorii ii folosesc, fie ca e vorba de vre-un SRL sau fie ca e vorba de tanti ….. (completati pe linia punctata), care cultiva legumele in propria curte.
    Explicatia? Simpla: costuri reduse, crestere rapida, nu sunt atacate de daunatori pt. ca nu veti vedea gaza, vierme sau orice altceva care sa se atinga de legumele sau fructele unflate atificial….stiu ei ce stiu 🙂
    E-urile sunt pe acelasi principiu: costuri reduse, viata lunga a produsului pe raft, pacalirea gustului, testarea pe populatie a acestor chimicale si de ce nu ….control demografic. Suntem deja prea multi si tre sa ne mai imputinam nu ?
    Cinic dar adevarat.

    Enjoy your lemonade!
    Pont: fa-ti limonada cu lamaie si miere sau daca o vrei mai aromata fa-o cu lamaie verde ( lime ). Personal imi place mai mult.

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza