Menu
0 Comments

Pelicula iraniana ‘Jodaeiye Nader az Simin’ a triumfat la Berlinale

Festivalul International de Film de la Berlin si-a desemnat castigatorii in seara zilei de sambata, 19 februarie, drama cineastului Ashgar Fahadi, ‘Jodaeiye Nader az Simin/ Nader and Simin, a Separation’ obtinand ‘Ursul de Aur’ si devenind astfel prima pelicula iraniana triumfatoare din istoria de peste 60 de ani a competitiei cinefile.

Berlinale 2009
Creative Commons License photo credit: SpreePiX – Berlin

Pe langa aceasta distinctie, productiei cinematografice concentrate asupra moravurilor umane din societatea iraniana i-a revenit si trofeul ‘Ursul de Argint’ acordat atat distributiei masculine (Babak Karimi, Ali-Ashgar Shahbazi, Peyman Moaadi, Shahab Hosseini), cat si celei feminine (Farhadi Sarina, Bayat Sareh, Hatami Leila).

Apreciata de critici pentru compexitatea psihologica, morala si sociala, pelicula a fost recompensata, totodata, cu premiul juriului ecumenic pentru cel mai bun film inscris in festivalul care a insumat peste 400 de productii cinematografice.

In randul premiilor juriilor independente s-a inscris si titlul FIPRSECI (Federatia Internationala a Presei Cinematografice) acordat cineastului maghiar Belá Tarr pentru ultima sa productie, ‘The Turin Horse’, in vreme ce premiul pentru cel mai bun debut i-a revenit thrillerului ‘On The Ice’ semnat Andrew Okpheaha MacLean.

In plus, pentru prima data in cadrul Berlinalei premierea scurtmetrajelor s-a realizat in cadrul aceleiasi gale. Astfel, marele trofeu la aceasta categorie le-a revenit fratilor Park-Chan Kyong si Park-Chan Wook pentru ‘Paramanjang’, ‘Ursul de Argint’ fiind oferit la randul sau pentru cea de-a treia pelicula aparuta sub semnatura lui Yang Hyoo-Jo, ‘Broken Night’.

Ca si in editia anului trecut, Romania a fost reprezentata in cadrul festivalului de la Potsdamer Platz de doua scurtmetraje, ‘15 iulie’ (Cristi Eftimie) si ‘Apele tac’ (Anca Miruna Lazarescu), acestora alaturandu-li-se in sectiunea ‘Berlinale Talent Campus’ pelicula ‘Little Red’ semnata Eva Pervolovici.

Deschis in urma cu zece zile de westernul ‘True Grit’ al fratilor Coen, al doilea eveniment cinefil ca importanta din Europa dupa cel de la Cannes a reunit in programul principal nu mai putin de 22 de filme cu buget mic provenind din tari precum Argentina, Olanda, Turcia, Uruguay sau Mexic.

Tags: , , , ,

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.