Ciclism Turul Italiei

Cunego nu participa la Turul Italiei din acest an

Rutierul italian Damiano Cunego a anuntat ca nu va lua startul in editia din acest an a Turului Italiei, pentru ca doreste sa se concentreze asupra clasicelor din Ardeni si a Turului Frantei. Ajuns la 29 de ani, cel supranumit ‘Il Piccolo Principe’ rateaza astfel doar al doilea GIRO in ultimii noua ani.

DSC_6111
(cc) photo credit: bestkevin

Cunego a castigat in 2004 Turul Italiei, dupa o evolutie exploziva, cu patru victorii de etapa si un stil care l-a lasat la vremea respectiva in umbra sa pe marele Gilberto Simoni, scindand echipa Saeco in doua.

Gurile rele vorbesc si acum pe la colturile plutonului ca Damiano n-ar fi mers tocmai pe apa cu lamaie in respectivul tur, iar in sustinerea acestor barfe stau rezultatele obtinute de acesta in anii urmatori.

Din rutierul cu explozie pe munte si un atac care l-ar fi facut invidios pana si pe regretatul Pantani in vremurile de glorie, Cunego a ajuns o eterna speranta la ocuparea unui loc pe podium.

In 2006 si 2007 a incheiat cel mai mai aproape de primele trei locuri, pe patru respectiv cinci, in rest avand clasari in afara topului zece.

Italianul orginar din Cerro Veronese a devenit intre timp un bun competitor de curse clasice, trecandu-si in palmares trei victorii in Turul Lombardiei (2004, 2007, 2008) si una in Amstel Gold Race.

Rezultatele din 2010 au fost mai degraba modeste pentru Damiano. Un loc 5 in La Fleche Wallonne si un loc 6 in Amstel Gold Race, curse pe care in acest an italianul formatiei Lampre le are bifate in agenda la capitolul obiective. Alaturi de acestea se mai regaseste Liege-Bastogne-Liege, decana curselor de o zi.

Al doilea obiectiv majos pentru italian este Turul Frantei, unde a adunat pana acum doar doua clasari final. Un loc 11 in 2006 la prima participare si un loc 29 in 2010, la acestea adaugandu-se tricoul alb de cel mai bun tanar in 2006, dupa o lupta pana in ultima etapa cu germanul Markus Fothen.

Cunego a inceput anul cu o victorie de etapa in Turul Sardiniei, unde la final s-a clasat pe locul al treilea, dupa Peter Sagan si Jose Serpa, si un loc trei in Montepaschi Strade Bianchi, unde a pierdut la sprint in fata lui Philippe Gilbert si a lui Alessandro Ballan.

In conditiile absentei lui Cunego, echipa Lampre va conta in clasamentul general al Turul Italiei din acest an pe Michele Scarponi, rutier transferat in acest an de la Androni-Giocattoli, in timp ce Alessandro Petacchi va fi rutierul responsabil pentru obtinerea victoriilor in etapele de sprint.

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza