Menu
0 Comments

Festivalul NexT: 26 de filme in competitia scurtmetrajelor

Dintre cele 1.000 de productii cinematografice inscrise, Festivalul International de Film NexT a desemnat un pachet de 26 de scurtmetraje provenind din 19 tari pentru a participa la cea de-a cincea editie a competitiei cinefile. Selectia a fost realizata de criticul de film Andrei Gorzo si de coselectionera sa, Irina Trocan.

vera
Creative Commons License photo credit: sn0wcrash

In competitia scurtmetrajelor acestui an se inscriu pelicule premiate de tipul ‘Deeper than Yesterday’ (Ariel Kleiman), distins cu titlurile ‘Kodak Discovery’ si ‘Petit Rail d’Or’, ambele obtinute in cadrul Festivalului de Film de la Cannes, alaturi de ‘Baby’ (Daniel Mulloy), castigator al statuetei pentru cel mai bun scurtmetraj britanic la BIFA.

Pe lista productiilor cinematografice favorite pentru obtinerea marelui trofeu se afla pelicula semnata Nicolae Provost, ‘Stardust’, regizorul conferind unui colaj de imagini iluzia unui film narativ clasic, in care personajele participa la o poveste cu spioni si conspiratii.

Acestuia i se adauga pe acest segment scurtmetrajul lui Anthony Vouardoux, ‘Yuri Lennon’s Landing on Alpha 46’, o reprezentare science-fiction a unei calatorii spatiale, care intra in competitie directa pentru ‘Premiul Publicului’ cu filme precum ‘The Chronoscope’ (Andrew Legge) sau ‘First Aid’ (Yarden Karmin).     

Printre cele 26 de pelicule inscrise in finala se afla si patru filme romanesti – ‘Apele tac’ de Miruna Anca Lazarescu, selectionata pentru aceeasi productie la Berlinala acestui an; ‘Strung Love’, in regia lui Victor Dragomir, castigator al trofeului CineMAiubit si nominalizat la Premiile Gopo; ‘Adulter’ (Peter Kerek) si ‘Categoria grea’ (Olivia Caciuleanu).

Directorul artistic al festivalului, Andrei Gorzo, este increzator cu privire la editia acestui an a Festivalului NexT, despre care afirma ca va placea publicului mai mult decat oricare dintre competitiile precedente. Pe masura ce vedeam filmele constatam cat de placut este ceea ce se contureaza. E cea mai plina de culoare si cea mai antrenanta competitie de pana acum cu genuri pe care nu le-am mai avut: SF, filme cu submarine, cateva filme foarte frumoase despre relatii de iubire, filme de epoca sau pseudo-documentare.

Juriul evenimentului ajuns la a cincea editie va fi compus din Marian Masone (producator al Festivalului de Film de la New York), Marie Dubas (producator de film si tutore in cadrul organizatiei Nisi Masa), Christian Guinot (membru fondator al Festivalului International de la Clermont-Ferrand), Anne Garber (producator executiv al filmului ‘KurzSchluss’) si Diana Bunescu (editor si sound designer).

Festivalul cu o traditie de peste patru ani se va desfasura in perioada 6-10 aprilie, la Cinema Scala, Cinema Elvira Popescu si Mansarda Carturesti, acesta beneficiind de sprijin din partea Centrului National al Cinematografiei si al Institutului Cultural Roman.

Editia acestui an adauga pe lista partenerilor Festivalul National de Scurtmetraj de la Clermont-Ferrand, cea mai importanta competitie de acest gen din lume.

Tags: , , , ,

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza