Ciclism

Gesink, noul lider in Tirreno-Adriatico. Scarponi a castigat etapa a 4-a

Cursa celor doua mari are un nou lider in persoana olandezului Robert Gesink, rutierul echipei Rabobank preluand tricoul albastru de la americanul Tyler Farrar la finalul etapei a 4-a.

Robert-Gesink

Desfasurata intre Narni si Chieti pe distanta a 240 de kilometri, mansa de sambata a fost castigata de italianul Michele Scarponi, care s-a impus la un sprint in urcare in fata coechipierului sau Damiano Cunego (Lampre) si a fostului campion mondial Cadel Evans (BMC).

Topul cinci a fost completat de ultimii doi castigatori ai Turului Italiei, Ivan Basso (Liquigas) si Danilo Di Luca (Katiusa), in timp ce Gesink a incheiat dupa 12 secunde fata de invingator.

Echipierul de la Rabobank are un avans de 10 secunde in fata lui Evans si de 12 in fata lui Basso in ierarhia generala. Scarponi este al patrulea, la 15 secunde, urmat de Cunego la 19 secunde.

Cu un profil de cursa clasica, etapa a 4-a a cursei Tirreno-Adriatico a fost marcata de evadarea a trei rutieri, care si-au inceput aventura la kilometrul 24.

Mickael Cherel (AG2R), Sebastian Lang (Omega Pharma-Lotto) si Gorazd Stangelj (Astanta) si-au marit rapid avansul, pentru a ajunge la un maxim de 15 minute si 25 de secunde la borna care marca 65 de kilometri de la start.

Avantajul celor trei a inceput sa scada dupa scenariul clasic, cu echipele favoritilor tragand puternic la trena plutonului. Ultimul prins dintre cei trei a fost francezul Cherel, care a fost ajuns de grupul masiv dupa aproape 220 de kilometri de fuga.

Finalul de la Chieti a reprezentat practic o alta cursa, favoritii urcand in fruntea plutonului pentru o batalie epica.

Ajutat si de mai tanarul sau coechipier, Scarponi s-a dovedit a fi cel mai puternic pe stradutele inguste din Chieti, unde ciclistii au fost primiti cu urale de o multime in delir.

A doua victorie a sezonului pentru rutierul de 31 de ani ajuns in acest an la Lampre de la Androni-Giocattoli. Scarponi a mai castigat in acest an ultima etapa a Turului Sardiniei, unde a incheiat pe patru la general.

Rutierul italian a pierdut in 2010 Tirreno-Adriatico la bonificatii in fata lui Stefano Garzelli, cei doi fiind inregistrati la finalul cursei cu acelasi timp.

Tirreno-Adriatico programeaza, duminica, o noua mansa de 240 kilometri, rutierii urmand a pedala intre Chieti si Casteraimondo. La kilometrul 154 se va trece peste Sasso Tetto (1455 m), cel mai inalt punct de catarare din aceasta cursa. In urma cu un an ciclistii au trecut printr-un adevarat tunel de zapada in zona de varf a ascensiunii.

Rezumatul video:

Clasamentul etapei a 4-a:

1 Michele Scarponi (Ita) Lampre – ISD 6:10:56
2 Damiano Cunego (Ita) Lampre – ISD
3 Cadel Evans (Aus) BMC Racing Team
4 Ivan Basso (Ita) Liquigas-Cannondale 0:00:02
5 Danilo Di Luca (Ita) Katusha Team 0:00:06
6 Robert Gesink (Ned) Rabobank Cycling Team 0:00:12
7 Rinaldo Nocentini (Ita) AG2R La Mondiale
8 Vincenzo Nibali (Ita) Liquigas-Cannondale
9 Thomas Lövkvist (Swe) Sky Procycling 0:00:17
10 Philippe Gilbert (Bel) Omega Pharma-Lotto

Clasamentul general provizoriu:

1 Robert Gesink (Ned) Rabobank Cycling Team 15:05:10
2 Cadel Evans (Aus) BMC Racing Team 0:00:10
3 Ivan Basso (Ita) Liquigas-Cannondale 0:00:12
4 Michele Scarponi (Ita) Lampre – ISD 0:00:15
5 Damiano Cunego (Ita) Lampre – ISD 0:00:19
6 Sebastian Langeveld (Ned) Rabobank Cycling Team
7 Vincenzo Nibali (Ita) Liquigas-Cannondale 0:00:22
8 Giampaolo Caruso (Ita) Katusha Team 0:00:34

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza