Ciclism

Video: Gilbert s-a impus in Montepaschi Strade Bianche

Belgianul Philippe Gilbert a triumfat, sambata, in a cincea editie a cursei italiene Montepaschi Strade Bianche, o competitie speciala prin alternanta soselelor din jurul orasului Siena cu portiuni de drum neasfaltat.

Luik Bastenaken Luik 2010
Creative Commons License photo credit: Cindy Trossaert

Ciclistul echipei Omega Pharma-Lotto s-a impus in urma unui sprint regal in fata fostului campion mondial Alessandro Ballan (BMC) si a fostului invingator de Giro Damiano Cunego (Lampre), dupa un atac in ultimul kilometru.

Cei trei ocupanti ai podiumului final au facut parte dintr-un grup masiv de 20 de rutieri, care i-a mai cuprins, printre altii, pe elvetianul Fabian Cancellara (Leopard), campionul Italiei Giovanni Visconti (Farnese Vini), americanul George Hincapie (BMC) sau pe spaniolul Patxi Vila Errandonea, revenit in pluton alaturi de echipa De Rosa-Ceramica Flaminia.

Pentru Gilbert este a doua victorie a sezonului, dupa cea obtinuta in prima etapa a editiei din acest an a Turului Algarve, belgianul aflandu-se in plina campanie de pregatire a clasicelor de primavara, in special Milano-San Remo unde incearca sa dea lovitura in fata sprinterilor.

Ajunsa la editia cu numarul cinci, Montepaschi Strade Bianche a avut in acest an parte de vreme insorita, care nu a semanat nici pe departe cu ploaia si noroiul din Turul Italiei 2010, cand ciclistii au traversat la propriu infernul pe drumurile desfundate din nordul Cizmei.

Ciclistii aliniati la startul cursei din acest an au avut de trecut opt sectoare de drum neasfaltat, totalizand 57.2 kilometri din cei 190 programati intre Gaiole in Chianti si Siena. Cu alte cuvinte aceste sectoare de drumuri de tara reprezinta replica pe care italienii au gasit-o soselelor inguste de pavate care au adus faima Turului Flandrei sau Paris-Roubaix.

Dupa primele 43 de borne nu mai putin de 12 ciclisti au format evadarea zilei, printre acestia regasindu-i pe Stuart O’Grady si Joost Posthuma (ambii de la Leopard), semn ca echipa luxemburgheza a avut ambitii la obtinerea victoriei prin Andy Schleck sau Cancellara.

Grupul de frunte si-a construit un avans de 12 minute, care s-a pulverizat insa pe masura apropierii de final, cand in la conducerea cursei au aparut favoritii grupati intr-un mini pluton de 20 de oameni.

Cel mai activ dintre ciclistii de frunte s-a dovedit a fi Cunego, rutier aflat intr-o buna dispozitie de cursa dupa locul trei ocupat la general in Turul Sardiniei, dar castigatorul Giro din 2004 nu a reusit sa faca fata atacului furibund lansat de Gilbert in ultimul kilometru.

Mare specialist al curselor clasice, belgianul ajuns la al treilea an alaturi de formatia Omega Pharma-Lotto l-a surprins pana si pe Ballan, un alt valoros atacant al plutonului, obtinand victoria si cei 5.785 de euro pusi in joc de RCS (societatea care organizeaza Turul Italiei) si cotidianul La Gazzetta dello Sport.

Vedeti mai jos ultimii kilometri ai cursei:

Clasamentul final al cursei Montepaschi Strade Bianche:

1 Philippe Gilbert (Bel) Omega Pharma-Lotto 4:44:26
2 Alessandro Ballan (Ita) BMC Racing Team
3 Damiano Cunego (Ita) Lampre – ISD
4 Jure Kocjan (Slo) Team Type 1 – Sanofi Aventis
5 Fabian Cancellara (Swi) Leopard Trek
6 Angel Vicioso Arcos (Spa) Androni Giocattoli
7 Oscar Gatto (Ita) Farnese Vini – Neri Sottoli
8 Giovanni Visconti (Ita) Farnese Vini – Neri Sottoli
9 Greg Van Avermaet (Bel) BMC Racing Team
10 Fabian Wegmann (Ger) Leopard Trek

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza