Ciclism

Kloden l-a invins pe Sanchez in etapa a 5-a din Paris-Nisa. Tricou galben pentru germanul de la RadioShack

La unsprezece ani de la victoria in Cursa Soarelui, care l-a legitimat practic in elita plutonului profesionist, ciclistul german Andreas Kloden (RadioSchack) a obtinut, joi, victoria in etapa a 5-a a Paris-Nisa, desfasurata intre localitatile Saint-Symphorien-sur-Coise si Vernoux-en-Vivarais.

In varsta de 35 de ani, Kloden s-a impus in fata spaniolului Samuel Sanchez (Euskaltel), dupa un sprint pasionant. Cei doi au facut parte dintr-un grup de evadare format din opt rutieri pe coborarea ascensiunii Col de la Mure (cat.1), ultima din cele sapte catarari ale mansei.

Kloden a preluat dupa aceasta etapa tricoul galben de lider al ierarhiei generale, unde are un avans de 4 secunde in fata lui Sanchez si de 6 secunde in fata italianului Matteo Carrara (Vacansoleil).

Cea mai dificila etapa de pana acum a cursei Paris-Nisa a propus nu mai putin de sapte catarari, dintre care doua de categoria intai, debutul in urcare al mansei pastrandu-i pe cei 168 de rutieri aliniati la start in pluton compact.

In memoria lui Kivilev

Mai multi rutieri au incercat sa se desprinda pe primele pante spre Cote des Ayats (cat.3), dar in cele din urma punctele pe ascensiune au fost castigate de Remy Pauriol, insusi purtatorul tricoului alb cu buline rosii.

A urmat sprintul de la Saint-Chamond, unde in urma cu opt ani kazahul Andrei Kivilev isi pierdea viata in urma unei cazaturi pe coborare. Australianul Heinrich Haussler a luat cele trei secunde de bonificatie in fata lui francezului Romain Feillu, consolidandu-si astfel pozitia fruntasa in ierarhia tricoului verde. Alexandre Vinokourov s-a luptat si el acolo mai mult pentru a marca momentul in memoria prietenului sau disparut tragic in anul 2003.

Primul grup de evadare al zilei s-a consolidat pe catararea de categoria intai Croix de Chaubert la initiativa olandezului Lieuwe Westra (Vacansoleil). Acesta a fost urmat de Herve Dupont (AG2R), pentru ca dupa alti cativa kilometri celor doi sa li se alature Christophe Le Mevel (Garmin), David Garcia Lopez (Movistar), Arnaud Jeanneson (FDJ) si Romain Hardy (Bretagne-Schuller).

Westra a trecut primul si peste Col de Montreynaud (cat.2), ascensiune plasata la kilometrul 136, urmat de Dupont si Garcia Lopez, dar pluton se apropiase amenintator la mai putin de 20 de secunde.

Dupa alte 20 de borne s-a produs regruparea in fruntea cursei, Westra si Dupont fiind inghititi de grupul masiv de rutieri.

Evadarea lui Kloden

Ultima catarare a zilei, Col de la Mure (cat.1), a dinamizat cursa, in prim planul actiunii iesind nu mai putin de sapte rutieri, cinci dintre acestia fiind francezi: Pierrick Fedrigo, Sandy Casar, Jerome Pineau, Jeremy Roy si Thomas Voeckler.

Actiunea acestora a fost rapid anihilata, iar in fruntea cursei au aparut italianul Matteo Carrara (Vacansoleil) si croatul Robert Kiserlovski (Astana). Alti doi ciclisti, Rein Taaramae (Cofidis) si Xavier Tondo (Movistar) s-au alaturat acestora doi, pentru ca pe coborarea de pe Col de la Mure grupul de frunte sa se mareasca la opt rutieri.

Tony Martin (HTC), Janez Brajokovic si Andreas Kloden (RadioShack), precum si Samuel Sanchez (Euskaltel) s-au desprins la randul lor din pluton, astfel ca finalul a fost unui sprint restrans.

La cei 35 de ani ai sai, Kloden a sprintat ca vantul si ca gandul in fata campionului olimpic de la Beijing, Sanchez trebuind sa se recunoasca in cele din urma invins.

De doua ori clasat pe locul secund in Turul Frantei (2004 si 2006), Kloden se afla la al doilea succes in Paris-Nisa dupa o pauza de unsprezece ani. Germanul castiga in 2000 ultima etapa si cursa la general pe cand evolua sub culorile echipei T-Mobile.

Ultimul succes major al lui Kloden a fost inregistrat in 2009, cand germanul pe atunci la Astana se impunea in etapa a 5-a din Tirreno-Adriatico, intrecere pe care o castigase la general in 2007.

Paris-Nisa continua, vineri, cu etapa a 6-a contratimp intre Rognes si Aix-en-Provence (27 kilometri).

Bun rutier de contratimp, Kloden il va avea ca principal adversar pe conationalul sau Tony Martin, plasat la doar 10 secunde in spate in clasamentul general.

Vedeti cele mai importante momente ale etapei a 5-a:

Clasamentul etapei a 5-a:

1 Andreas Klöden (Ger) Team RadioShack 4:59:00
2 Samuel Sanchez Gonzalez (Spa) Euskaltel-Euskadi
3 Matteo Carrara (Ita) Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team
4 Tony Martin (Ger) HTC-Highroad
5 Rein Taaramae (Est) Cofidis, Le Credit En Ligne
6 Robert Kiserlovski (Cro) Pro Team Astana
7 Janez Brajkovic (Slo) Team RadioShack
8 Xavier Tondo Volpini (Spa) Movistar Team
9 Luis Leon Sanchez Gil (Spa) Rabobank Cycling Team 0:00:18
10 Pierre Rolland (Fra) Team Europcar 0:00:19

Ierarhia generala dupa etapa a 5-a:

1 Andreas Klöden (Ger) Team RadioShack 24:26:13
2 Samuel Sanchez Gonzalez (Spa) Euskaltel-Euskadi 0:00:04
3 Matteo Carrara (Ita) Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team 0:00:06
4 Tony Martin (Ger) HTC-Highroad 0:00:10
5 Robert Kiserlovski (Cro) Pro Team Astana
6 Janez Brajkovic (Slo) Team RadioShack
7 Xavier Tondo Volpini (Spa) Movistar Team
8 Rein Taaramae (Est) Cofidis, Le Credit En Ligne
9 Luis Leon Sanchez Gil (Spa) Rabobank Cycling Team 0:00:28
10 Roman Kreuziger (Cze) Pro Team Astana 0:00:29

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza