Ciclism

Manuel Cardoso a sprintat pentru victorie in Turul Cataluniei. Astmul l-a rapus pe Ale Jet

In absenta italianului Alessandro Petacchi, retras din cursa dupa doar 50 de kilometri ca urmare a unei probleme de sanatate, etapa a 4-a a Turului Cataluniei, desfasurata, joi, intre La Seu d’Urgell si El Vendrell (195 km), a fost o afacere intre Manuel Cardoso (RadioShack), Giacomo Nizzolo (Leopard) si Jose Joaquin Rojas Gil (Movistar).

Andre Greipel, Koldo Fernandez, Manuel Cardoso, Robert Föster and Oscar Freire with 5 meters to the line!
(cc) photo credit: franklintello

Castig de cauza a avut portughezul Cardoso, 27 ani, care a bifat astfel cea dintai victorie a sezonului si prima dupa o pauza de mai bine de un an. Ultimul sau succes de etapa data din ianuarie 2010, cand s-a impus in Turul Down Under pe cand concura pentru formatia Footon-Servetto.

Ierarhia generala nu a suferit nicio modicare dupa aceasta a patra etapa, Alberto Contador pastrandu-si tricoul alb de lider si cele 23 de secunde avans in fata americanului Levi Leipheimer si italianului Michele Scarponi.

Evans la pamant, Pliuskin in evadare

Etapa a 4-a a editiei centenare a Turului Cataluniei a debutat intr-un ritm foarte alert, in prima ora de cursa fiind acoperiti 50 de kilometri. Intervalul nu a fost lipsit de incidente, la kilometrul 29 avand loc o cazatura masiva in pluton, in care a fost antrenat si australianul Cadel Evans (BMC).

Toti rutieri au putut relua cursa fara probleme majore, dar pentru Alessandro Petacchi, invingatorul din etapa a 2-a, cursa a luat sfarsit din cauza unei probleme datorate astmului bronsic de care acesta sufera.

Dupa mai multe incercari nereusite, evadarea zilei s-a format abia la kilometrul 72, cand in grupul de frunte s-au adunat Jose Vicente Toribio (Andalucía-Caja Granada), Mathias Frank (BMC), Rubén Pérez (Euskaltel-Euskadi), Alexandr Pliuschin (Katusha) si Mauricio Ardila (Geox-TMC).

Cei cinci au ajuns la un avans maxim de 3’35” la kilometrul 105, dupa care avansul a inceput sa scada sub impulsul echipelor sprinterilor, in special Lampre si Garmin, care au preluat fruntea plutonului.

Pliuskin, campionul in exercitiu al Moldovei, a ramas singur in frunte la 27 de kilometri inaintea finalului, dar incercarea sa curajoasa de a repeta figura letonului Gatis Smukulis din prima etapa a esuat.

Plutonul a redevenit compact la 4 kilometri de sosire, iar finalul s-a decis in urma unui sprint masiv adjudecat de Manuel Cardoso, cel care a bifat astfel prima victorie in tricoul echipei RadioShack.

Cursa continua, vineri, cu etapa a 5-a, o mansa de 206 kilometri intre El Vendrell si Tarragona. Profilul propune trei catarari si un final intr-o usoara urcare, dupa o lunga coboare.

Rezultate:

1 Manuel Antonio Leal Cardoso (Por) Team RadioShack 4:33:02
2 Giacomo Nizzolo (Ita) Leopard Trek
3 Jose Joaquin Rojas Gil (Spa) Movistar Team
4 Aitor Galdos (Spa) Caja Rural
5 Frantisek Rabon (Cze) HTC-Highroad
6 Samuel Dumoulin (Fra) Cofidis, Le Credit En Ligne
7 William Clarke (Aus) Leopard Trek
8 Michel Kreder (Ned) Team Garmin-Cervelo
9 Michal Golas (Pol) Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team
10 Daniel Martin (Irl) Team Garmin-Cervelo

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza