Ciclism

Nuyens, primul in Dwars door Vlaanderen

Nick Nuyens si-a trecut in palmares editia din acest an a semiclasicei belgiene Dwars door Vlaanderen, desfasurata, miercuri, intre localitatile flamande Roeselare si Waregem (201 km). Rutierul echipei Garmin-Cervelo s-a impus la un sprint in doi in fata britanicului Gerraint Thomas (Sky), in timp ce plutonul a venit la doar cativa metri in spatele celor doi, cu americanul Tyler Farrar (Garmin) castigand batalia pentru pozitia a treia.

Mathew Hayman
(cc) photo credit: cindytr

A 66-a editia a Dwars door Vlaanderen i-a adus la start sub soarele cald de primavara al nordului Belgiei pe cei mai importanti rutieri ai curselor de o zi din aceasta perioada a anului, ciclisti aliniati in cursa pentru a pregati clasica Gent-Wevelgem de duminica.

Prima evadare cu adevarat importanta a cursei s-a produs la kilometrul 60, la prima trecere a plutonului prin orasul de sosire, cand Frederic Amorison (Landbouwkrediet), Rob Goris (Veranda’s Willems-Accent), Tom Veelers (Skil-Shimano) si Dries Hollanders (An Post-Sean Kelly) au dat pedale grele pentru a se desprinde din grupul principal.

Dupa 30 de borne cei patru din fata aveau un avans de aproape patru minute, dar greul avea sa urmeze. Primul obstacol s-a numit Niuewe Kwaremont, primul ‘munte’ al Flandrei de pe traseul cursei.

Avansul a crescut la sase minute pe Kattenberg (km 110), pe fondul unui dezinteres total din partea plutonului, care pana al urma avea sa plateasca lentoarei afisate in duelul de la distanta cu evadatii.

Fostul campion mondial Tom Boonen (Quick Step) a realizat la kilometrul 140, pe Eikenberg, o prima selectie in pluton cu un atac sustinut.

Trena in pluton a fost preluata de echipa Garmin-Cervelo inaintea trecerii peste Oude Kwaremont, cu 37 de kilometri inaintea finalului. Intre timp Amorison a luat cursa pe cont propriu moment in care avansul scazuse sub valoarea de doua minute.

Dupa catararea Paterberg grupul favoritilor s-a subtiat tot mai mult, rutieri precum Alessandro Ballan (BMC), Stijn Devolder (Vacansoleil-DCM) si Niki Terpstra (Quick Step) fiind prinsi pe picior gresit.

Cu 20 de kilometri inaintea finalului a fost momentului atacului decisiv din plutonul, Nick Nuyens atacand puternic impreuna cu Gerraint Thomas. Cei doi au facut rapid jonctiunea cu Amorison si Goris, oameni ramasi in fata din evadarea initiala.

Finalul s-a jucat strans, cu plutonul apropiindu-se la mai putin de zece secunde in ultimii doi kilometri. Un viraj larg la stanga i-a oferit lui Nuyens sansa de a lansa un atac care in cele din urma s-a dovedit decisiv, belgianul plecand de langa Amorison cu Thomas in roata sa.

Plutonul a lansat pe ultima linie dreapta un atac disperat in tentativa de a-i ajunge pe cei doi, dar zarurile fusesera deja aruncate pentru Nuyens, care s-a impus lejer in fata unui Thomas care nu a putut mai mult.

Profilul invingatorului

In varsta de 30 de ani, Nuyens se afla la al zecelea sezon in plutonul profesionist si la primul alaturi de echipa daneza Saxo Bank, dupa doi ani nu prea fericiti la Rabobank.

Pentru fostul echipier de la Domo, Quick Step, Cofidis si Rabobank este prima victorie a sezonului si doar a treia in ultimii trei ani. Precedentul succes al lui Nuyens data din iulie 2010, cand a castigat o etapa in Turul Austriei.

Cel mai bun rezultat individual obtinut de Nuyens in 2011 a fost un loc 11 in etapa a patra a Turului Mediteranean. Belgianul s-a clasat pe locul 52 la finalul Tirreno-Adriatico si pe locul 70 in Milano-San Remo.

Rezumat video:

Rezultatele cursei Dwars door Vlaanderen:

1 Nick Nuyens (Bel) Saxo Bank Sungard 4:39:57
2 Geraint Thomas (GBr) Sky Procycling
3 Tyler Farrar (USA) Team Garmin-Cervelo 0:00:01
4 Mathew Hayman (Aus) Sky Procycling
5 Marco Marcato (Ita) Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team
6 Baden Cooke (Aus) Saxo Bank Sungard
7 Leif Hoste (Bel) Katusha Team
8 Thomas Leezer (Ned) Rabobank Cycling Team
9 Tom Boonen (Bel) Quickstep Cycling Team
10 Dominique Rollin (Can) FDJ

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza