Menu
0 Comments

Poliglotii generatiei Facebook

E un fel de prosteala in grup. Se intampla pe retelele de socializare, gen Facebook, sau pur si simplu pe clasicul si deja demodatul messenger.

In ce consta mai exact exercitiul lingvistic? Doua sau mai multe persoane se aduna pe un Wall de Facebook, un fel de scara de bloc a generatiei anilor 90, unde se spargeau cantitati industriale de bomboane agricole, pentru a discuta diverse.

Pana aici toate bune si frumoase, numai ca ridicolul apare cand interventiile se desfasoara in mai multe limbi de circulatie internationala. Astfel se intampla sa avem fraze care incep in romana, continua in engleza, ating punctul culminant in franceza, pentru a primi concluzia in germana, italiana, spaniola sau orice alt dialect.

Sa ne imaginam in randurile de mai jos un scurt dialog intre doua personaje imaginare. Sa zicem pe de-o parte Piti, un tip de statura lui Adi Minune, si de cealalta parte Iela, o tanara vibranta cu ambitii care-i depasesc conditia.

Iele: Hola, ce mai faci?

Piti: Bine, how are uuuu?

Iele: Ce fac? Pai ce sa fac, pe aici. Sono molto felice che la primavera è arrivata. Anyway, e foarte cool ca ghiocelul imi bate la fenester.

Piti: Aaaaaaaaaaaaaaaa. Ce lucky esti tu girl. Eu sunt de asemenea tres heureux ca sunt dans l’air.

Iele: Cum asa? Adica tobimasu ka.

Piti: Niet. Jestmen in al noualea cer, parce’que my baby a obtinut jobul dorit.

Iele: Yuhu. Ce ma bucur honey. I would like to show u talentele mele. Cand ai u timp, evidement.

Piti: Mochiron, babe. Anytime, avec plaisir.

Cam asa arata mare parte dintre dialogurile de pe Facebook sau Messenger intre tinerii generatiei Mac, KFC sau alte conglomerate alimentare din trei sau mai multe litere.

Cine ce sa inteleaga din ghiveciul lingvistic pus in scena cu o placere inconstienta de tineri pentru care limba romana este de cele mai multe ori o impovoratoare sarcina de dus.

P.S. Personajele puse in scena mai sus sunt fictive, iar dialogul dintre ele pur imaginar. Asta nu inseamna ca la o privire mai atenta aruncata pe lista voastra de FB nu exista conversatii reale. ‘Just watch’ 😀 Eventualele persoane care s-au simtit atinse de continutul acestui material sunt rugate sa se abtina de la comentarii! Ne rezervam dreptul de a nu raspunde la niciun fel de interventie gratuita.

Tags: , , , , ,

Spune-ti parerea, opinia ta conteaza