Prima victorie pentru Marco Melandri in Superbike

De trei curse a avut nevoie italianul Marco Melandri pentru a-si trece in palmares cea dintai victorie in Campionatul Mondial de Superbike. S-a intamplat in prima cursa a rundei de la Donington Park (Marea Britanie), unde italianul de la Yamaha a triumfat in fata cehului Jakub Smrz (Ducati) si a spaniolului Carlos Checa (Ducati). Acesta din urma a ramas lider la general, cu 14 puncte in fata lui Melandri.

Marco Melandri
(C) photo credit: lasthippy

Fostul campion mondial al clasei 250cc din Motomondialul de Viteza a pornit din a noua pozitie a grilei de start, pentru a urca pas cu pas spre varful ierarhiei.

Pentru a doua oara in acest sezon din superpole a plecat Carlos Checa, insa ibericul de la Althea Ducati a ratat complet startul si a retrogradat in pozitia a 11-a.

Britanicii au facut legea in debutul primei alergari de la Donington Park, Leon Haslam (BMW) conducand plutonul in fata lui Leon Camier (Aprilia) si Noriyuki Haga (Pata Aprilia). Topul cinci al debutului de cursa i-a mai cuprins pe Jakub Smrz (Effenbert-Liberty Ducati) si Tom Sykes (Kawasaki).

Irlandezul Eugene Laverty (Yamaha) a suferit o cazatura urata in turul cu 4 din cele 23 programate, aceasta fiind a doua iesire in decor in doua zile pentru fostul animator al clasei Supersport.

In timp ce Haslam isi pilota BMW-ul spre o posibila prima victorie din istorie, italienii Max Biaggi si Marco Melandri se duelau la baioneta in pluton pentru pozitia a 8-a. Castig de cauza a avut Melandri care, odata scapat de Corsarul Negru, si-a inceput ascensiunea spre varful ierarhiei.

Un alt duel interesant in debutul cursei i-a avut in prim plan pe Haga si Camier, de batalia intensa a celor doi profitand insa Smrz, care a castigat doua locuri intr-un singur viraj.

Cehul avea sa urce la conducere in turul 6, dupa o depasire la interior reusita asupra lui Haslam, dupa care pilotul echipei Effenbert-Liberty Ducati s-a distantat la doua secunde in fata grupului urmaritor.

Melandri ajunsese deja la jumatatea cursei in al doilea grup al cursei pe pozitia a patra in spatele lui Camier. Depasirea echipierului de la Aprilia a fost doar o chestiunea de timp, dupa care urmatoarea ‘victima’ a italianului s-a numit Haslam.

Vicecampionul din 2010 nu a opus niciun fel de rezistenta si Melandri se lansa in urmarirea lui Smrz cand mai erau sapte tururi pana la final.

A urmat cazatura lui Tom Sykes in S-ul Fogarty, pilotul de la Kawasaki fiind aproape de un dezastru, dupa ce motocicleta s-a oprit la doar cativa zeci de centimetri de roata fata a lui Haga.

Cursa a continuat si Melandri a lansat atacul final in urmarirea lui Smrz. Cehul a pierdut tot mai mult teren in fata unui Marco mai determinat ca oricand sa regaseasca gustul dulce al succeseului de mult uitat.

Italianul de la Yamaha urcat la conducere cu mai putin de doua tururi inaintea finalului, pentru a trece ulterior primul linia de sosire cu un avans de 2.4 secunde.

‘Matadorul’ Checa a urcat in extremis pe podium, la 5.8 secunde in urma lui Melandri, dupa o cursa fabuloasa de recuperare, in care a depasit pilot dupa pilot in goana spre fruntea ierarhiei.

Stradania veteranului spaniol a dat roade, la finalul cursei inaugurale de la Donington pilotul de la Ducati pastrandu-si pozitia fruntasa in ierarhia generala.

Clasamentul final al primei curse:

1.Melandri, 2.Smrz, 3.Checa, 4.Haslam, 5.Rea, 6.Haga, 7.Biaggi, 8.Camier, 9.Corser, 10.Lascorz, 11.Guintoli, 12.Xaus, 13.Badovini, 14.Rolfo, 15.Aitchison.

1 Comment on "Prima victorie pentru Marco Melandri in Superbike"


Spune-ti parerea, opinia ta conteaza